Događaji

SUTRA

MCPA Zadar poziva na seriju predavanja iz podvodne arheologije

MCPA Zadar poziva na seriju predavanja iz podvodne arheologije
Dražen Gorički

U četvrtak, 25. svibnja 2023. godine u 12:00 sati, u učionici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, održat će se javna predavanja gostujućih stručnjaka podvodnih arheologa iz Poljske i Australije.

Pawel Litwinienko i Krzysztof Kurzyk održat će predavanje pod nazivom ,,Podvodna arheologija u Nacionalnom pomorskom muzeju u Gdańsku – nedavna istraživanja”.

Uzvratni posjet stručnjaka iz Poljske realizira se na temelju projekta ,,Poljsko – hrvatska razmjena iskustava u okviru UNESCO-ve 2001. Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine” te Sporazuma o partnerstvu kojeg su MCPA Zadar i Nacionalni pomorski muzej u Gdańsku potpisali u 2022. godini.

Projekt sufinancira poljsko Ministarstvo kulture i nacionalne baštine u okviru okviru programa Inspiring culture.

 

b4f46a5e663238b773bc7b2ea0babbc7.png?v=2


Kao poseban gost MCPA Zadar, dr.sc. Andrew Viduka, pomoćnik ravnatelja za podvodnu kulturnu baštinu u federalnoj vladi Australije, održat će predavanje pod nazivom ,,Javni angažman, arheologija zajednice i upravljanje podvodnom kulturnom baštinom: studija slučaja iz Australije”.


Andrew Viduka (osnivač i ravnatelj GIRT – Gathering Information via Recreational and Technical Scientific Divers) pridružit će MCPA Zadar arheolozima u programu monitoringa zaštićenih arheoloških lokacija.



Osnovni je cilj predavanja senzibilizirati građanstvo o važnosti očuvanja kulturne baštine, prije svega educirati i uključiti lokalnu zajednicu u sustav zaštite podvodne arheološke baštine.


Reci što misliš!