Događaji

tim dr. mataka

OB Zadar prva u Hrvatskoj koristi inovativan vNOTES pristup u liječenju prolapsa zdjeličnih organa

OB Zadar prva u Hrvatskoj koristi inovativan vNOTES pristup u liječenju prolapsa zdjeličnih organa
OB Zadar

Odjel operacijskog bloka Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Zadar trenutno je, uz Imelda Hospital u Belgiji, jedini od dva centra na svijetu u kojem se koristi inovativan pristup u liječenju prolapsa zdjeličnih organa.

Pristup se temelji na nedavno uvedenoj metodi vNOTES koja je prvi put u Općoj bolnici Zadar i općenito u Hrvatskoj izvedena 2022. godine od strane operacijskog tima kojeg je predvodio Luka Matak dr.med.

vNOTES pristup u liječenju prolapsa zdjeličnih organa temelji se na izolaciji stražnje fascije ravnog mišića trbuha koja se potom transplantira u predio nastalog defekta, na taj način stvarajući dodatnu potporu zdjeličnim organima i prevenirajući ponovni nastanak. Ova metoda u liječenju prolapsa zdjeličnih organa predstavljena je i prihvaćena od strane znanstvene zajednice prvi put u svijetu  prije nešto više od 2 mjeseca, a u njenom razvoju sudjelovao je liječnik iz Opće bolnice Zadar Luka Matak.

Za razliku od konzervativnog kirurškog pristupa koji podrazumijeva korištenje umjetnog materijala (mrežice) za postizanje funkcionalnosti zdjeličnog dna, ovom novom metodom se putem autologne transplantacije određenih tkiva (s iste osobe) izolirana fascija transplantira u predio nastalog defekta, na taj način stvarajući dodatnu potporu zdjeličnim organima i prevenirajući ponovni nastanak. Takvim pristupom se smanjuje mogućnost komplikacija koje su kod konzervativnog pristupa iznosile i do 10%, a manifestirale su se u obliku ozljeda mokraćnog, neurološkog i probavnog sustava zdjelice te razvoja kroničnih bolova koji su mahom zahtijevali iznimno kompleksne kirurške procedure kako bi se isti riješili.

Do sada je na Odjelu za ginekologiju i prodništvo OB Zadar, koristeći navedenu metodu, uspješno operirano ukupno 5 pacijentica i sve su otpuštene na kućnu njegu prema uroginekološkom protokolu, bez komplikacija liječenja. Prosječno vrijeme trajanja zahvata iznosilo je 90 minuta.

Nakon prve vNOTES histerektomije veliki broj stručnjaka iz Hrvatske (KBC Split, KBC Osijek, KB Merkur, Klinika za tumore-KBC Sestre milosrdnice, OB Šibenik, OB Gospić), a koji se bave ginekološkom kirurgijom, došli su u Opću bolnicu Zadar kako bi se upoznali s novim načinom liječenja te nastavili s istim u svojim centrima.

Razvojem i uvođenjem novih metoda u provođenju operativnih postupaka kroz timski rad Službe za ginekologiju i opstetriciju te Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu kao i ostalog medicinskog osoblja koje sudjeluje u svakodnevnom radu aktivno se pridonosi poboljšanju zdravstvene usluge, a uvođenjem novih metoda Opća bolnica Zadar profilira se kao regionalni centar u grani ginekološke kirurgije.

OB Zadar prva u Hrvatskoj koristi inovativan vNOTES pristup u liječenju prolapsa zdjeličnih organa

Reci što misliš!