Događaji

#uskrs

Blagdanski stol nikad skromniji i nikad skuplji

Blagdanski stol nikad skromniji i nikad skuplji

Inflacija je preko 10 posto, cijene hrane su porasle više od 15 posto pa će Uskrs izgledati - ovako. Bogata košarica iznosi 327, 80 eura (2469,81 kn), srednja 203,71 euro (1534,85 kn), skromna 100,25 eura (755,33 kn)

Od lani tradicionalna šunka poskupila, kažu, za otprilike 1 euro po kilogramu, ali kakav god blagdanski stol bio, ona je sigurno na njemu, piše Danas.hr.

"Na stol ide lešo janjetina, pečena janjetina, francuska salata, dobra orahnjača. Sve tradicionalno. Kapulica, rotkvica. A petak je bakalar", kaže Anđela Erceg iz Zagreba.

Na stolu obitelji Erceg biti će točno ono što spada u bogatiju, odnosno tradicionalnu uskršnju košaricu.

Inflacija je preko 10 posto, cijene hrane su porasle više od 15 posto pa će Uskrs izgledati - ovako. Bogata košarica iznosi 327, 80 eura (2469,81 kn), srednja 203,71 euro (1534,85 kn), skromna 100,25 eura (755,33 kn).

"S obzirom na to da košaricu nismo radili lani preklani ni 2019. godine, rekao bih da je razlika takva da ju je teško uopće uspoređivati". kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Biftek je 45 eura a juneći but - 12. Teletina je tradicionalno najskuplja, 17 eura, svinjski but 7, a tko može ipak će kupiti janjetinu.

"Srednja, dakle nekakva teletina, odojak, neka riba. Šunka, klasično, rotkvice obavezno", govori Karmelita Borovina iz Zagreba.

Nikola Pohovski, doktor veterinarske medicine govori da je lička janjetina od prošle godine poskupila oko dva eura. A prije ručka..

"Za doručak obavezno jaja sir vrhnje hren rotkvice, klasika", govori Božena Car.

Uskrs smo riješili, a na veliki petak kažu u ribarnici malo ljudi kupuje bakalare, više je to sitna riba. Doduše s ovom burom i punim mjesecom, teško da će ih biti.

"Od sitnije ribe to su srdele. Srdelice, girice, pastve koje su jeftinija riba i malih oslića", govori Zoran Karamatić, trgovac.


Reci što misliš!