
Iz tiska je upravo izašla nova brošura Turističke zajednice grada Zadra koja na specifičan način, kroz seriju priča o namirnicama, kuharskim alatima i tehnikama, jelima, vinima, likerima i maslinovu ulju govori o kulturi prehrane, gastronomiji i gastronomskoj baštini Zadra i njegovog kraja.
Ove gastronomske priče nastale su tijekom 2020. i 2021. godine te su u cjelovitom obliku, s foto galerijama i kratkim filmovima, objavljene i nalaze se na mrežnoj stranici TZ Zadra na adresi
Autor svih tekstova je zadarski novinar Mario Vuksan, fotografije su snimili Filip Brala i Bojan Bogdanić, a video materijale su izradili Damir Granić i Marko Kujundžić te Igor Goić.

Brošura je zasad tiskana u ediciji od 4.000 primjeraka na
hrvatskom i engleskom jeziku te 500 na njemačkom jeziku.
Brošure će u sve tri jezične forme već ovaj tjedan biti poslane
na adrese 3.500 iznajmljivača turističkih apartmana u gradu
Zadru, zajedno s uskršnjom čestitkom Turističke zajednice.
Ideja izdavača i autora nove brošure bila je da se na ponešto
drugačiji način od standarda sličnih promidžbenih materijala
gostima ovog kraja predstave osnove ovdašnje gastronomije, s
naglaskom na karakteristične namirnice: od janjetine, sira i
samoniklog bilja preko ribe, rakova i povrća do vrhunskih vina i
pića tako da se svaka od tema stavi u neki zemljopisni ili
povijesni kontekst.
Zato brošura i nema formu zbirke recepata, već eseja o hrani, ali
i povijesti i drugim obilježjima ovoga kraja. Brošure možete
pročitati i u online obliku ovdje



