Događaji

asda 2023

Velik interes za vojnu i zrakoplovnu izložbu na Višnjiku

Velik interes za vojnu i zrakoplovnu izložbu na Višnjiku

ASDA (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exibition) je od 2011. godine uvrštena u kalendar međunarodnih vojnih izložbi. Ovogodišnja ASDA je sedma po redu i prvi put se održava u Zadru, u sportskoj dvorani "Krešimir Ćosić", na Višnjiku.

Iz MORH-a smo doznali više pojedinosti o vojnoj izložbi koja prvi put dolazi u Zadar.

Priopćenje prenosimo u cijelosti, uz napomenu kako će uoči izložbe biti održana i konferencija za medije, najavili su iz MORH-u.

Iz priopćenja 

Izložba ASDA održava se svake dvije godine i prilika je za predstavljanje najnovijih dostignuća u vojnoj industriji. Također, hrvatskim proizvođačima vojne opreme i naoružanja pruža dodatnu priliku za međunarodnu afirmaciju i predstavljanje proizvoda kao i za poslovne susrete i dogovaranje poslovnih aranžmana s vodećim svjetskim proizvođačima naoružanja i vojne opreme.

Na prethodnoj, šestoj izložbi ASDA održanoj 2021. u Spaladium Areni u Splitu, sudjelovalo je 157 izlagača naoružanja i vojne opreme.

Za ovogodišnju izložbu ASDA, do sada je prijavljeno oko 180 izlagača naoružanja i vojne opreme iz 27 zemalja.

Pozivi su upućeni i ministrima obrane, načelnicima glavnih stožera oružanih snaga, direktorima za naoružanje te NATO zapovjedništvima i agencijama.

Zaključkom Vlade RH od 16. ožujka 2023. godine Ministarstvo obrane je kao suorganizator zaduženo za suradnju s organizatorom međunarodne izložbe i konferencije. Osim Ministarstva obrane, u organizaciji će sudjelovati i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo financija zaduženi su za pružanje potpore Ministarstvu obrane.

U sklopu ASDA-e održat će se i brojni bilateralni i multilateralni sastanci na najvišim razinama, ministara obrane, načelnika glavnih stožera te vojnih i civilnih dužnosnika iz Hrvatske i drugih zemalja kao i brojni susreti sa predstavnicima izlagača na izložbi.

Također će se održati radionice, konferencije ili okrugli stolovi u organizaciji Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije i Hrvatske gospodarske komore. Ove godine tema radionice bit će prezentacija projekta LEVIATAD. Riječ je o projektu koji je u cijelosti financiran iz EU fondova, u njemu sudjeluju subjekti iz Hrvatske (Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije), Francuske, Italije i Belgije, a usmjeren je na jačanje sposobnosti obrambene industrije u području brodogradnje.

Dosadašnje izložbe:

ASDA 2011.

- 138 izlagača iz 23 zemlje, (54 domaćih i 84 stranih)

- 18 stranih izaslanstava

ASDA 2013.

- 106 izlagača iz 19 zemalja, (51 domaćih i 55 stranih)

- 28 stranih izaslanstava

ASDA 2015.

- 119 izlagača iz 21 zemlje, (46 domaćih i 73 stranih)

- 28 stranih izaslanstava

ASDA 2017.

- 159 izlagača iz 25 zemalja, (59 domaćih i 100 stranih)

- 26 stranih izaslanstava

ASDA 2019.

- 185 izlagača iz 26 zemalja, (59 domaćih i 126 stranih)

- 34 strana izaslanstva

ASDA 2021.

- 157 izlagača iz 24 zemlje (51 domaćih, 106 stranih)

- 29 stranih izaslanstava


Reci što misliš!