Događaji

od srpnja

UNICEF-ov pilot-program "EU jamstvo za svako dijete"

UNICEF-ov pilot-program
Ljekarne Srce

Pilot-program 'EU jamstvo za svako dijete' koji od srpnja 2020. provodi UNICEF u suradnji s partnerima u romskim naseljima Međimurske županije uključio je dvije tisuće djece i dvije i pol tisuće roditelja, rečeno je u utorak na njegovoj završnoj konferenciji u Čakovcu.

Objašnjeno je da je inicijativa započela zbog podataka koji pokazuju da svako peto dijete u Europskoj uniji živi na granici siromaštva, odnosno u uvjetima koji ne omogućuju ostvarenje djetetova punog potencijala.

U sklopu provedbe pilot-programa, u romskim naseljima u Međimurskoj županiji uspostavljeno je pet centara za podršku djeci i obiteljima, pojasnila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

„Isto tako imamo centre za igru s knjižnicama igračaka gdje se djeca mogu igrati na strukturiran način. Tamo imaju i romske i druge nastavnike koji im u tome pomažu. Također imamo multisektorske mobilne timove u kojima su razni stručnjaci i terapeuti i koji posjećuju obitelji i djecu u njihovim domovima”, rekla je Castillo.

Dodala je kako je važno da se djeci i obiteljima pruži podrška u njihovim domovima, a ne da za dobivanje tih usluga moraju putovati.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako su u ovaj projekt, uz dvije tisuće djece i dvije i pol tisuće roditelja, bili uključeni i asistenti, učitelji, profesori i studenti.

„Kroz otvaranje resursnih centara, kroz osnivanje posebne ustanove nastavit ćemo razvijati našu zajednicu”, rekao je Posavec.

Dodao je kako je Međimurska županija u kojoj živi najveći broj romske nacionalne manjine u Hrvatskoj upozoravala državne vlasti na isključenost romske djece iz zajednice što je UNICEF ovim programom prepoznao.

Objasnio je kako je Županija već prije deset godina formirala predškolu za svu romsku djecu što je dalo dobre rezultate.

Pilot-program utemeljen je na preporukama Europske komisije koja je prepoznala važnost prevencije siromaštva i socijalne isključenosti djece, objasnila je Tatjana Katkić Stanić, koordinatorica EU jamstva za svako dijete za Hrvatsku i ravnateljica Zavoda za socijalni rad.

„Ono što je bitan zaokret i u politikama resornog i ostalih ministarstava koji bi kroz Jamstvo za svako dijete trebali djeci osigurati osnovni pristup zdravstvenim ustanovama, uslugama predškolskog odgoja i obrazovanja, socijalnim uslugama, adekvatnim obrocima i primjerenom stanovanju je da je ovaj projekt rađen u zajednici, u suradnji s njom i usmjeren na to da se usluge pružanju onima kojima su takve usluge najpotrebnije” naglasila je Katkić Stanić.

Održivost ovog projekta, dodala je Katkić Stanić, osigurat će se kroz osnivanje Centra za pružanje usluga u zajednici za što su resorno Ministarstvo i Međimurska županija potpisale sporazum.


Reci što misliš!