Događaji

naši otoci

Matica umirovljenika Preko ima 230 članova, novi predsjednik Ljubomir Markulin

Matica umirovljenika Preko ima 230 članova, novi predsjednik Ljubomir Markulin
Naši Školji

Ljubomir Markulin novi je predsjednik Matice umirovljenika Preko. Na tome mjestu zamijenio je dugogodišnju predsjednicu Miru Marđetko, koja je preminula potkraj prošle godine.

Povjerenje za vođenje udruge umirovljenika dobio je na izvanrednoj izbornoj skupštini Matice umirovljenika Preko 22. siječnja 2023. godine, a ovih dana stiglo je i službeno rješenje Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku Zadarske županije kojim se odobrava upis nove osobe ovlaštene za zastupanje udruge u Registar udruga Republike Hrvatske.

-Maticu je dugo godina predano vodila gospođa Mira Marđetko i ja sam prije svega počašćen i zahvalan na tome što su me članovi izabrali da u sljedeće četiri godine vodim tu dobro ustrojenu i organiziranu udrugu, kaže novi predsjednik, vitalni 70-godišnjak, koji je gotovo cijelu profesionalnu karijeru kao inženjer brodogradnje proveo na odgovornim i izazovnim radnim mjestima u respektabilnim tvrtkama u Hrvatskoj i svijetu.

Podsjeća da je Matica umirovljenika Preko uvijek bila iznimno aktivna i brinula o svojim članovima, ali su se zbog pandemije izazvane koronavirusom te aktivnosti smanjile.

-U posljednje dvije, tri godine većina aktivnosti svela se uglavnom samo na povoljniju nabavu drva za orjev, crniku s otoka Oliba, a sve ostalo moralo je mirovati. Stariji članovi sjećaju se da smo organizirali izlete, odlazili na hodočašća, družili se s drugim udrugama umirovljenika… Moj je zadatak sada sve to reaktivirati i djelovati na demokratski i transparentan način, najavljuje novi predsjednik Markulin te otkriva i da je pokrenuta Facebook grupa Matice umirovljenika Preko u koju poziva sve članove koji su aktivni na društvenim mrežama.

Navodi da Matica umirovljenika Preko ima 230 članova, većina ih je iz Preka, a 30-ak članova iz ostalih mjesta na području Općine Preko. Na redovnoj izbornoj skupštini koja je održana 12. lipnja 2022. godine izabran je upravni odbor u kojemu su Šime Vidas (dopredsjednik), Verica Nižić (tajnica), Ruža Marija Mašina (blagajnica), Ksenija Bosnić, Anka Paulina i Mladenka Dorkin. U nadzornom odboru su Sabina Batistić, Anka Stipanov i Snježana Dorkin, a likvidator je Vjekoslav Marcelić. Godišnja članarina je sedam eura.

U razgovoru se dotaknuo i društvenih prostorija udruge (iznad apoteke preko puta Doma umirovljenika) koje je Matica umirovljenika dobila zahvaljujući angažmanu Općine Preko.

-Dio članstva nije zadovoljan tim prostorijama i ja kao predsjednik želim to riješiti te sam stoga već i održao jedan sastanak s načelnikom općine Jurom Brižićem. Ne želim ići protiv volje članstva, ali isto tako ne želim da ulica i neki nezadovoljni pojedinci, koji i nisu članovi udruge, odlučuju o tome i “mute vodu”, kaže.

Osvrnuo se i na nabavu drva, odnosno kritike da je crnika, koju je nedavno kupilo 90 članova udruge, poskupjela 30 posto u usporedbi s posljednjom narudžbom u studenome prošle godine.

-Svima bi trebalo biti jasno da cijenu drva ne određujemo mi, Matica umirovljenika Preko, nego zadruga s otoka Oliba. Ono što mi možemo napraviti jest da svojim članovima i dalje osiguramo kupnju drva na otplatu na tri rate i organiziramo prijevoz i piljenje drva kada brod stigne u Preko, poručio je Ljubomir Markulin, novi predsjednik Matice umirovljenika Preko.


Reci što misliš!