Događaji

Povećana potražnja za cjepivom protiv pneumokoka, HZJZ nabavio još 15.000 doza

Povećana potražnja za cjepivom protiv pneumokoka, HZJZ nabavio još 15.000 doza
Luka Stanzl/PIXSEL

Kako bi se građani mogli cijepiti protiv pneumokokne bolesti tijekom ovog proljeća i ljeta, Hrvatski zavod za javno zdravstvo nabavio je dodatnih 15 tisuća doza cjepiva te pozvao građane s povećanim rizikom da cijepljenje obave čim prije.

"Od tih 15.000 doza cjepiva, već je njih 5.964 - sukladno zahtjevima županijskih zavoda za javno zdravstvo i zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba - distribuirano diljem Hrvatske", izvijestila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Pneumokokna infekcija uzrokuje tešku upalu pluća, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, utrošen je rekordan broj cjepiva protiv pneumokokne bolesti za odrasle osobe.

"Od rujna 2022. cijepljeno je 63.239 osoba protiv pneumokokne bolesti. Treba istaknuti da se protiv gripe cijepimo svake godine ponovno, dok se protiv pneumokokne bolesti većina osoba cijepi jednom u životu", rekla je Pavić Šimetin.

Protiv pneumokokne bolesti može se, kaže, cijepiti tijekom cijele godine, a  sada i kroz narednih mjeseci idealno je razdoblje za cijepljenje protiv pneumokoka.

"Time će cijepljenja osoba do sljedeće zime kada su infekcije češće, razviti ogovarajuća antitijela te steći imunost. Kako bi se građani mogli cijepiti protiv pneumokokne bolesti tijekom ovog proljeća i ljeta, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je upravo nabavio 15.000 doza“, rekla je. 

Kupek Pandurić: Cijepljenje sigurno i dostupno kod obiteljskih liječnika 

Kampanja "Reagiram i preveniram" educira i promovira prevenciju cijepljenjem protiv pneumokoka, koji uzrokuje tešku upalu pluća.

Cjepivo se preporuča osobama koje su pod povećanim rizikom kao što su osobe koje imaju neku kroničnu nezaraznu bolest - osobe sa šećernom bolešću, kroničnom opstruktivnom bolesti pluća, kroničnom srčanom bolesti, te ostale imunokompromitirane osobe.

"Cjepivo je sigurno, dostupno kod obiteljskih liječnika koji najbolje poznaju svoje pacijente i njihove potrebe, a s kojima pacijenti koji boluju od kroničnih bolesti i najčešće kontaktiraju", kazala je doktorica obiteljske medicine Ida Kupek Pandurić.

Za cijepljenje je potrebno informirati se o cijepljenju kod svog obiteljskog liječnika, a cijepljenje je besplatno za osobe s povećanim rizikom.


Reci što misliš!