Wine EnoGASTRO Vip Event
Savjeti stručnjaka: Sve što treba znati o kavi i kako odabrati najukusniju
Među mnogim čašama vina na Wine EnoGASTRO Vip Eventu ovog petka našle su se i dvije šalice kave. Jedna robusta i jedna arabica. Sve što treba znati o kavi i kako odabrati kvalitetnu objasnio je Franckov barista Zoran Trkulja.
Nakon dvije radionice o vinu, koje su vodile Manuela Plohl i Mira Šemić te jedne o digitalnom marketingu u ugostiteljstvi u turizmu Ivana Bobana, sudionici su slušali i o kavi.
Trkulja ima gotovo 20 godina iskustva u industriji kave i zna kako izgleda proces od neproklijalog sjemena pa do napitka u šalici. Jeste li znali da sjeme ne može uspjeti posijano direktno na plantaži? Potrebno ga je pažljivo ožiliti, a tak kasnije kad se biljka razvije može se presaditi u zemlju.
Legenda o pastiru
- Legenda o prvom napitku kave stara je preko dvije tisuće godina. Pastir u Etiopiji je čuvao svoje koze, one su naišle na grm kave, pojele su bobice s njega jer im je bilo izrazito slatko jer je to voće. Kasnije su podivljale zbog kofeina, a pastir se prepao i zapalio grm pa ga zalio vodom. Tako mu je kava zamirisala, kaže legenda, prepričao je Trkulja.
Kazao je da su ljudi u zabludi kad kažu da su probali talijansku, norvešku ili švedsku kavu. Biljka kave raste samo 25 stupnjeva sjeverno i 30 stupnjeva južno od ekvatora, a treba joj i dosta vode te ujednačena klima.
- Pradomovina kave je Etiopija i iz nje se biljka proširila u više od 70 zemalja svijeta, kazao je. Okupljeni su znali da je najveći proizvođač Brazil, no iznenadilo ih je da drugo mjesto zauzima Vijetnam.
- Čak 90% konzumnih kava iz maketa koje daju na zemljane note dolaze iz Vijetnama.
Pulpa nije zanimljiva
Potrebne su dvije do četiri godine da biljka kave donese plod, i tada se bere. Izgleda poput trešnje i miriše slično jasminu. Trkulja je zatim kavu usporedio s ostalim voćem. Kod većine voćaka, zanimljiva nam je pulpa ploda, a sjemenku bacamo. Kod kave - obratno. Sjemenka je zanimljiva.
- U svakoj bobici kave nalaze se dva zrna, a za jedan espresso potrebno je 40 do 50 zrna.
Zatim je sudionicima radionice ponudio dvije šalice kave - jednu arabicu, kod koje su izražene voćne, citrusne note, i robustu, kod koje se prepoznaju teže, orašaste note. čokolada i zemlja.
Arabica i robusta
- Osnovene razlike između arabice i robuste su u izgledu. Arabica ima veliko zrno, oblo na kraju, dok je robusta malog i okruglog zrna. Arabica u proizvodnji zauzima 70%, a robusta 30. Arabica ima tri puta manje kofeina.
Pojasnio je kako savjetuje ugostitelje koju kavu odabrati. Ako se oko lokala nalaze fakulteti, ponudit će im arabicu, a onima u krugu poslovnih prostora robustu. Dodao je i kako odabrati treba li vam čaj ili espresso.
- Tein se oslobađa sporije i duže vas drži od kofeina. Ako vam treba buđenje, popijte espresso, a ako ćete sjediti par sati za laptopom, definitivno čaj.
Kako odabrati kvalitetnu kavu?
Tri su načina prerade kave - odvajanje ploda od sjemena suhom preradom, mokrom preradom ili prirodnim procesom. Suhom se plodovi se rašire u tankom sloju na površinu izloženu suncu, mokra podrazumijeva strojnu obradu i pranje u bazenima, a prirodni koristi stroj i sušenje.
- Najbolji način prerade i čišćenja je onaj u bazenu. Ako u trgovini na pakiranju vidite da je zrno bilo u bazenu, ta će kava biti najbolja.
Dodao je i nekoliko savjeta.
- Prženje kave se uči godinama, sigurno 7-8. Slabo pržena kava može naštetiti ljudima koji imaju slabe želuce, dok ona prepržena stvara puno sumpora.
- Nemojte se čuditi ako je kava kod prijatelja ukusnija. Na okus kave utječe tvrdoća vode. Što je manje kamenca u vodi, kava će biti bolja.
- Na količinu kofeina utječe izlaganje kave toplini. Tako turska kava koja se podiže i spušta na vatru više puta, odstoji u šalici i potom pije ima više kofeina od one koju samo prelijete vrućom vodom i odmah pijete. Prva može sadržavati i do 10 puta više kofeina od druge.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
U sklopu izvođenja radova tvrtke Euro projekt d.o.o. na izgradnji javnog sustava odvodnje od nedjelje, 15. prosinca 2024. godine započinje izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području gradskog naselja Vidikovac.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Reci što misliš!