Wine EnoGASTRO Vip Event
Savjeti stručnjaka: Sve što treba znati o kavi i kako odabrati najukusniju
Među mnogim čašama vina na Wine EnoGASTRO Vip Eventu ovog petka našle su se i dvije šalice kave. Jedna robusta i jedna arabica. Sve što treba znati o kavi i kako odabrati kvalitetnu objasnio je Franckov barista Zoran Trkulja.
Nakon dvije radionice o vinu, koje su vodile Manuela Plohl i Mira Šemić te jedne o digitalnom marketingu u ugostiteljstvi u turizmu Ivana Bobana, sudionici su slušali i o kavi.
Trkulja ima gotovo 20 godina iskustva u industriji kave i zna kako izgleda proces od neproklijalog sjemena pa do napitka u šalici. Jeste li znali da sjeme ne može uspjeti posijano direktno na plantaži? Potrebno ga je pažljivo ožiliti, a tak kasnije kad se biljka razvije može se presaditi u zemlju.
Legenda o pastiru
- Legenda o prvom napitku kave stara je preko dvije tisuće godina. Pastir u Etiopiji je čuvao svoje koze, one su naišle na grm kave, pojele su bobice s njega jer im je bilo izrazito slatko jer je to voće. Kasnije su podivljale zbog kofeina, a pastir se prepao i zapalio grm pa ga zalio vodom. Tako mu je kava zamirisala, kaže legenda, prepričao je Trkulja.
Kazao je da su ljudi u zabludi kad kažu da su probali talijansku, norvešku ili švedsku kavu. Biljka kave raste samo 25 stupnjeva sjeverno i 30 stupnjeva južno od ekvatora, a treba joj i dosta vode te ujednačena klima.
- Pradomovina kave je Etiopija i iz nje se biljka proširila u više od 70 zemalja svijeta, kazao je. Okupljeni su znali da je najveći proizvođač Brazil, no iznenadilo ih je da drugo mjesto zauzima Vijetnam.
- Čak 90% konzumnih kava iz maketa koje daju na zemljane note dolaze iz Vijetnama.
Pulpa nije zanimljiva
Potrebne su dvije do četiri godine da biljka kave donese plod, i tada se bere. Izgleda poput trešnje i miriše slično jasminu. Trkulja je zatim kavu usporedio s ostalim voćem. Kod većine voćaka, zanimljiva nam je pulpa ploda, a sjemenku bacamo. Kod kave - obratno. Sjemenka je zanimljiva.
- U svakoj bobici kave nalaze se dva zrna, a za jedan espresso potrebno je 40 do 50 zrna.
Zatim je sudionicima radionice ponudio dvije šalice kave - jednu arabicu, kod koje su izražene voćne, citrusne note, i robustu, kod koje se prepoznaju teže, orašaste note. čokolada i zemlja.
Arabica i robusta
- Osnovene razlike između arabice i robuste su u izgledu. Arabica ima veliko zrno, oblo na kraju, dok je robusta malog i okruglog zrna. Arabica u proizvodnji zauzima 70%, a robusta 30. Arabica ima tri puta manje kofeina.
Pojasnio je kako savjetuje ugostitelje koju kavu odabrati. Ako se oko lokala nalaze fakulteti, ponudit će im arabicu, a onima u krugu poslovnih prostora robustu. Dodao je i kako odabrati treba li vam čaj ili espresso.
- Tein se oslobađa sporije i duže vas drži od kofeina. Ako vam treba buđenje, popijte espresso, a ako ćete sjediti par sati za laptopom, definitivno čaj.
Kako odabrati kvalitetnu kavu?
Tri su načina prerade kave - odvajanje ploda od sjemena suhom preradom, mokrom preradom ili prirodnim procesom. Suhom se plodovi se rašire u tankom sloju na površinu izloženu suncu, mokra podrazumijeva strojnu obradu i pranje u bazenima, a prirodni koristi stroj i sušenje.
- Najbolji način prerade i čišćenja je onaj u bazenu. Ako u trgovini na pakiranju vidite da je zrno bilo u bazenu, ta će kava biti najbolja.
Dodao je i nekoliko savjeta.
- Prženje kave se uči godinama, sigurno 7-8. Slabo pržena kava može naštetiti ljudima koji imaju slabe želuce, dok ona prepržena stvara puno sumpora.
- Nemojte se čuditi ako je kava kod prijatelja ukusnija. Na okus kave utječe tvrdoća vode. Što je manje kamenca u vodi, kava će biti bolja.
- Na količinu kofeina utječe izlaganje kave toplini. Tako turska kava koja se podiže i spušta na vatru više puta, odstoji u šalici i potom pije ima više kofeina od one koju samo prelijete vrućom vodom i odmah pijete. Prva može sadržavati i do 10 puta više kofeina od druge.
Vezane vijesti
-
Ljubitelji ljepote i strasti plesa, pripremite se za nezaboravno iskustvo jer Gruzijiski nacionalni balet Sukhishvili dolazi na pozornicu Arsenala u subotu, 20. travnja s početkom u 20 sati!
-
Sezona se bliži, a ova ispred nas bit će prva u kojoj se primjenjuje novi model fiskalizacije napojnica kao mogućnost za sve one koji u okviru svojih djelatnosti primaju napojnice. Uvođenje mogućnosti naplate napojnica kartičnim putem ovisi o odluci obrtnika i nije obavezno.
-
U petak, 19 travnja s početkom u 19 sati u Velikoj dvorani svečano će se otvoriti Dom kulture u Benkovcu .
Izdvojeno
-
Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Slobodan ulaz za posjetitelje, koncerti, radionice, evo detalja za 10. svibnja!
-
U sklopu programa Županijski dani, u petak, 19.travnja 2024. s početkom u 20 sati u crkvi sv.Donata u Zadru održat će se Smotra klapa Zadarske županije
-
Nakon dva održana brzinska ispita tijekom četvrtka vodstvo u ukupnom redoslijedu WRC Croatia Rallyja preuzeo je belgijski vozač Thierry Neuville u Toyoti, trenutačno vodeći u ukupnom redoslijedu Svjetskog prvenstva.
-
Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja Eko-Zadar, koja je član Mreže Zelenih telefona Hrvatske, putem Zelenog telefona sredinom ožujka je zaprimila prijavu o započetoj bespravnoj gradnji mola na istočnoj obali otoka Galešnjaka, ispred katastarske čestice 5682 katastarske općine Pašman.
Reci što misliš!