Događaji

#katoličkacrkva

Mons. Ivan Štironja preuzeo upravljanje Porečkom i Pulskom biskupijom

Mons. Ivan Štironja preuzeo upravljanje Porečkom i Pulskom biskupijom
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Čitanjem bule, primanjem biskupskog štapa te obrednim sjedanjem na katedru porečke Bazilike mons. Ivan Štironja preuzeo je u subotu upravljanje Porečkom i Pulskom biskupijom.

Tako je Istra, nakon više od dvije i pol godine dobila svog duhovog pastira koji će, kako je rečeno, "služiti i ravnati narodom Božjim". 

Nakon procesije i na početku misnog slavlja, zagrebački nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije mons. Dražen Kutleša istaknuo je da se čitava Porečka i Pulska biskupija raduje i slavi jer je Sveti Otac providio novoga pastira za ovu Crkvu u osobi mons. Ivana Štironje, dosadašnjega kotorskog biskupa.

Zahvalio je papi Franji jer tim činom "iskazuje svoju brigu za sve Crkve kojima u ljubavi predsjeda" te u ime vjernika Porečke i Pulske biskupije, klerika i laika, redovnika i redovnica, čestitao biskupu Štironji na preuzimanju biskupije i izrazio srdačnu dobrodošlicu.

Kutleša je zahvalio i svim vjernicima u Istri koji su "ustrajnim svjedočanstvom vjere ohrabrivali njegove korake toj biskupiji" te istaknuo da su iskrenost, srdačnost i širina duše istarskog čovjeka te kultura prihvaćanja učinili da se među žiteljima Istre osjećao doista njihovim biskupom.

Taj hod sam, dodao je, zajedno s vama počeo 2011. kao biskup koadjutor, a od 2012. nastavio kao dijecezanski biskup punih osam godina..    

Apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua potom je pročitao bulu, apostolsko pismo pape Franje, dok je mons. Dražen Kutleša ispred oltara predao pastirski štap biskupu Ivanu uz riječi: "Biskupe Ivane, predajem ti štap u znak pastirske službe i pazi na svekoliko stado kojem te Duh Sveti postavi za biskupa da ravnaš Božjom crkvom". Nakon toga je novi Porečko i Pulski biskup zasjeo na Katedru i i time je pravno-formalno počela služba biskupa Ivana Štironje te prestala služba nadbiskupa Dražena Kutleše. 

Novi Porečko i Pulski biskup mons. Ivan Štironja zahvalio je nadbiskupu Draženu Kutleši, članovima Ordinarijata, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama, vjernicima i žiteljima Istre.

Biskup Štironja: Snagom Duha Gospodnjeg, svi smo pozvani biti blagovjesnici siromasima, tješitelji i razveselitelji

"S krajnjeg juga Jadrana dolazim na krajnji sjever, a te divne krajeve povezuje more, koje nas zbližava i obogaćuje. Ali ima nešto još jače i čvršće što povezuje vjernike, to je Isus koji nam je ostavio Crkvu koja je ujedno i vrata Kraljevstvu nebeskom", poručio je mons. Ivan Štironja. Dodao je da smo "snagom Duha Gospodnjega svi pozvani biti blagovjesnici siromasima, osloboditelji zarobljenih, tješitelji i razveselitelji žalosti".

Mons. Štironja rođen je 1960. u Pješivcu u Trebinjsko- mrkanskoj biskupiji u Bosni i Hercegovini. Godine 1975. ušao je u Biskupsko sjemenište u Dubrovniku, gdje je 1979. završio gimnaziju, potom je 1980. ušao u Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu, a za svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije zaređen je 29. lipnja 1986. Bio je vikar u župi Dračevo, misionar u župi Kaning'ombe u biskupiji Iringi u Tanzaniji, a nakon toga djelovao je i u biskupiji Hamilton u Kanadi. Kasnije je bio i župnik u katedrali u Mostaru, a od 2016. do 2020. bio je župnik i upravitelj Svetišta Presvetog Srca Isusova u Studencima. Papa Franjo ga je 22. prosinca 2020. imenovao biskupom Kotorske biskupije (Crna Gora), a za biskupa je zaređen 17. travnja 2021.

Među brojnim uzvanicima misnom slavlju u porečkoj Bazilici nazočili su u ime Vlade ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, saborski zastupnici te istarski župan Boris Miletić, brojni istarski gradonačelnici i drugi gosti.


Reci što misliš!