
Zadarska regija ima ogroman potencijal u području enogastronomije. Syrah se jako dobro udomaćio na našem području, čulo se danas na jednoj od brojnih radionica u sklopu Wine VIP EnoGastro eventa u Fortis klubu na Punta Skali.
Prošetali smo uz stolove izlagača, koji su i ove godine izuzetno
zanimljivi!
(video: Lucija Adžić)
Zadarska regija podjednako proizvodi bijela i crna vina. Korlat
je jedan od najvažnijih lokaliteta. Butik vinarije imaju se
vremena poigrati sa sortama. Od mina i odlagališta otpada i
melioracijom krša do prekrasnih velebnih vinograda, izazovan put
i interesantna je ova naša priča, kazala je Manuela Plohl.
Probali smo tako proizvode vinarija MasVin, KerVin, Fiolić, i
Decanter zlatom nagrađeno vino vinarije Bora, svrdlovinu, koju
proizvodi tek četiri vinara na našem području. Posebno atraktivno
bilo je i na sljubljivanju jela i vina. Bio je tu bogat menu s
primjerice dry age sashimijem od brancina, pljukanci sa butargom,
buncek na podlozi od prijanog zelja, te degustacija Radgonske
gorice, Prelac vina, MasVin rosea, Matičeve malvazije, Ščurekovog
pinota… u stručnom dijelu eventa “redale” su se izuzetne teme
poput prezentacije crvenih vinazadarske regije, što sve trebamo
znati o kavi, pjenušcima, inovativnosti u ozvučenjima u
ugostiteljstvu, primjeni maslinovog ulja, kako craft pivo pokreće
nove trendove…
Isto tako, upoznali smo vinare iz Istre sa zanimljivim vinom
Eros, popričali sa chefom Sašom Beganom, a potom provjerili što
se novo (slatko!) nudi u Solani Nin:
Bilo je sjajno na događaju u organizaciji agencije Ricere
Mercato, koji se već sedmu godinu održava u pet gradova diljem
Hrvatske, sa ciljem podizanja izvrsnosti hrvatskog ugostiteljstva
i turizma.
Događaj je usmjeren na ugostitelje i hotelijere kako na vlasnike
tako i djelatnike objekata, te općenito na HoReCa sektor i
gospodarstvenike usko vezane uz ugostiteljstvo i turizam, koji
žele ulagati u svoje znanje i poslovni razvoj,učiti od vrhunskih
međunarodnih stručnjaka, te ostvariti kontakte s drugim kolegama
i potencijalnim klijentima.



