Događaji

Uvod radne snage

Novim državnim mjerama, deficitu radne snage nazire se kraj

Novim državnim mjerama, deficitu radne snage nazire se kraj
Noviradio.hr

Hrvatski poslodavci mogu odahnuti što se tiče brige o kadrovima. Na jučerašnjoj prezentaciji u hotelu Kolovare, održanoj povodom aktualne teme i opetovanih upita zainteresirane poslovne zajednice na temu uvoza radne snage, poslodavci su dobili pravovaljane informacije o izmjenama postojećeg Zakona za dobivanje radne dozvole.

Prezentaciju je vodio državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Žarko Katić koji je sudeći po svemu, istaknuo kako bi, uspješnom međusobnom suradnjom državnih tijela i poslodavaca koji traže strane radnike te njihovom pravodobnom informiranošću, naše gospodarstvo konačno išlo u povoljnijem smjeru.

- S ovom suradnjom i boljim protokom informacija vjerujem da ćemo odraditi dobru nadolazeću sezonu. Očekujemo ponovno povećanje broja zahtjeva, ali sa boljom opremljenošću i većim brojem državnika koji rade na tim poslovima i jasnijim procedurama, mislim da ćemo to i uspjeti, izjavio je Žarko Katić, državni tajnik RH.

Prezentaciji su nazočili i djelatnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar, dok je uvodni govor održao Denis Ikić iz HGK Zadar.

 

Svjedoci smo višegodišnjih fluktuacija na tržištu rada koje naše poslodavce suočavaju s manjkom ponude kvalificirane i kvalitetne radne snage, posebice sezonske naravi, što se u konačnici odražava i na njihovo redovno poslovanje.

Za zapošljavanje državljana trećih zemalja potrebno je prethodno ispunjavati uvjete definirane trenutno važećom kodifikacijom koja uključuje zakoni i podzakonski akte.

Zakon o strancima s pripadajućim podzakonskim aktima pravni je temelj kojim se reguliraju uvjeti ulaska, boravka i rada državljana trećih zemalja u Republici Hrvatskoj.

 

- Prošle je godine Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo ukupno 124 121 dozvolu za boravak i rad što je u odnosu na prošlu godinu rast od 51 posto. Nedostatak radne snage evidentan je u svim područjima, iako ne u svim regijama Hrvatske podjednako. Osim turističkog sektora za koji je već od ranije poznato, značajno pati i industrijski koji u posljednje vrijeme sve više naglašava porast ovog problema, pojasnio je Katić.

Kako doznajemo, prema Katićevim riječima, Zakon o strancima kompleksan je zakon jer on ne regulira samo uvoz radne snage, već i različite boravke stranaca, različite skupine koje dolaze u Hrvatsku bilo da je riječ o dugoročnom ili kratkoročnom boravku iz trećih zemalja.

Izdavanje radne dozvole u nadležnosti je hrvatskog Zavoda za zapošljavanje, MUP-a te ostalih raznih agencija pri čemu se teži rješavanju administracije od 20 dana što je u pojedinim slučajevima neizvedivo.

 

Javnost koju brine hoće li u nadolazećoj sezoni ovaj deficit radne snage pokazati tendenciju promjene, Žarko Katić umirio je izjavom:

- Htio bih našim poslodavcima ovdje u Zadru pokazati kako što lakše i transparentnije ishoditi radnu dozvolu i najaviti im izmjene i dopune koje smo upravo započeli raditi, a koje će biti izglasane na sjednici Vlade RH i Hrvatskog Sabora pred ljeto ili u ranu jesen.


Reci što misliš!