Događaji

unizd

Sveučilište u Klaipedi pobjednik Hackathona "Smart4Coast"

Sveučilište u Klaipedi pobjednik Hackathona
UNIZD

Proglašenjem pobjednika završen je Hackathon „Smart4Coast“ na kojemu su multidisciplinarni timovi sa šest sveučilišta okupljenih u alijansi EU-CONEXUS osmislili i prezentirali svoja rješenja na teme vezane za održivost i održivo upravljanje obalnim područjima.

Timovi su na Hackathonu dobiti zadatak osmisliti i prezentirati svoja rješenja na teme vezane za održivost i održivo upravljanje obalnim područjima u podtemama Mobilnost, Pametni gradovi, Zaštita mora, Izazovi u području klime i voda te Turizam. Cilj Hackathona bio je ponuditi pametna rješenja koja podižu kvalitetu života i zadovoljstvo svih građana u obalnim gradovima.

Stručni žiri kojega su činili Đoni Štambuk iz Lučke uprave Zadar, Ive Surić iz ZADRA NOVE, studentica Ivona Aščić i prorektori prof. dr. sc. Slaven Zjalić i prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, za pobjednika je odabrao tim Sveučilišta u Klaipedi iz Litve, koji je spajanjem industrija za proizvodnju školjki i proizvodnju algi ponudio rješenje koje bi dugoročno trebalo pomoći okolišu, povećati proizvodnju ovih dviju kultura i donijeti profit investitoru.

U njihovom radu navodi se kako je proizvodnja školjki brzorastuća djelatnost koja će opteretiti okoliš, dok se zbog sve više vegetarijanaca isto događa s proizvodnjom algi, odnosno morske salate. Zajedničkim nasađivanjem otpadna voda iz farme školjki koristila bi se za kultivaciju morske salate, što bi smanjilo zagađivanje okoliša, smanjilo korištenje pitke vode, emisiju CO2 u okoliš i potrošnju toplinske energije. Rješenje Sveučilišta Klaipeda najboljim su jednoglasno ocijenili i žiri i preostali sudionici.

Drugo mjesto osvojio je projekt Poljoprivrednog sveučilišta u Ateni „BioSEAsoristas” o senzoru za mikroplastiku u moru, kojim bi se na jednostavan način, koristeći četiri vrste pretraga, detektirala njezina prisutnost, a koristile bi ga industrija ribarstva, obrazovne ustanove, inspekcije, agencije za zaštitu okoliša itd. Katoličko sveučilište u Valenciji dobilo je treću nagradu za aplikaciju TourisTIC, koja bi rješavala pretjerane gužve u turističkim središtima, dajući turistima informaciju o znamenitostima koje su u tom trenutku prenapučene posjetiteljima.

Pohvaljeni su i projekti preostalih sudionika. Zadarski tim ponudio je gradsku mrežu za bežično punjenje električnih prometala, Sveučilište La Rochelle novi način komunikacije brodova na moru, a Tehničko građevinsko sveučilište u Bukureštu  aplikaciju koja bi pojačala suradnju korisnika i lokalnih vlasti u zaštiti okoliša.

- Stručni žiri bio je zadovoljan projektnim idejama koje su mu prezentirane, novim načinom razmišljanja, potencijalom za razvoj predloženih rješenja. Neke ideje možda su futurističke za ovaj trenutak, ali svi su pobjednici. Nadam se da će nam ovaj susret potaknuti nova prijateljstva, zajedničke aktivnosti i projekte, rekao je u zaključnoj riječi prorektor Penezić.

Hackathon „Smart4Coast“ održao se u sklopu projekta EU-CONEXUS Research for Society financiranog iz Horizon 2020 programa.


Reci što misliš!