Događaji

Budućnost je sad

Zadarske škole opremit će se za provedbu STEM Count projekta

Zadarske škole opremit će se za provedbu STEM Count projekta
Novi radio Zadar

Početna konferencija projekta "Jačanje STEM vještina u osnovnim školama u Zadarskoj županiji" održana je danas u multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije.

Provedbom projekta opremit će se 13 STEM učionica u 13 osnovnih škola u Zadarskoj županiji – od toga 8 osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zadar i 5 kojima je osnivač Zadarska županija.

Projekt se financira u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ koji čini dio Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i kraljevine Norveške.

 

Gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je kako cilj suvremenog obrazovanja nije samo povećati količinu učeničkog znanja, nego stvoriti temelj za njihovo samostalno istraživanje, otkrića i kreiranje te provođenje svega toga u praksi.

- Stjecanje STEM vještine kroz osnovnoškolsko obrazovanje najbolja je priprema učenika za uspješan nastavak obrazovanja, a poslije i za uspješno savladavanje izazova tehnološki naprednog društva kojem pripadamo, rekao je Dukić te naglasio kako je Grad Zadar još prije 11 godina započeo s uspostavom centara izvrsnosti u suradnji s lokalnim udrugama i svojim školama.

Najavio je kako će se nastaviti i s novim projektima modernizacije i nabave opreme za vrtiće i škole.

 

Župan Božidar Longin istaknuo je kako je riječ o zanimljivom i suvremenom projektu koji će trajati do sredine travnja 2024. godine, a u kojem će županija dobiti oko 270 tisuća eura.

- Činjenica je da današnja djeca odrastaju uz tehnologiju, stoga je nužno prilagoditi obrazovni sustav kao i prostore u kojima se podučavaju. U tom smislu STEM COUNTY donijet će poboljšanje vještina učenika i profesora kroz podizanje kapaciteta i razmjenu znanja i iskustva, kazao je Longin.

 

Norveški veleposlanik u Hrvatskoj, Haakon Blankenborg, istaknuo je kako su sudionici projekta u Zadarskoj županiji pronašli zanimljivog partnera – Tvornicu znanosti u Norveškoj koju čini suradnja tvornice znanosti i muzeja.

- Bit ovog projekta je da trebamo raditi zajedno jer se ne možemo razvijati u izolaciji, već samo kroz suradnju, zaključio je Blankenborg.


Reci što misliš!