Događaji

đirada bedemima

Maketa grada Zadra u jako lošem stanju, a propadaju i info ploče

Maketa grada Zadra u jako lošem stanju, a propadaju i info ploče
Iva Pejković

Krajem 2021. godine na šetnici na zadarskim bedemima postavljena je velika umjetnička maketa grada Zadra, odnosno njegove povijesne jezgre. U svibnju smo pisali o devastaciji kada je nestao zvonik katedrale - vandali su ga doslovno iščupali. Ovih dana stanje nije nimalo bolje.

Ne samo da su vremenske prilike "učinile svoje", već ponovo nedostaju dijelovi na maketi. Mala stabalca su se prorijedila, "pokloni" galebova nagrizaju cijelu površinu, a turisti koji obilaze ovaj dio grada možda bi i pročitali informacije sa za to postavljenih ploča, da nisu i one u jako lošem stanju. Definitivno treba poraditi na obnovi ove makete, godinu dana nakon njezinog postavljanja. Ipak, još uvijek kada joj se približite, svira!

17580679b1e04e312cb1c91c1ebd1922.jpg?v=2Podsjetimo, maketa grada kod bastiona sv. Dimitrija prikazuje povijesnu jezgru Zadra u kombinaciji aluminija i bronce, a rad je akademskog kipara Damira Mataušića. 

Cilj postavljanja ove interaktivne skulpture makete je doprinijeti promociji UNESCO-om zaštićene nepokretne kulturne baštine grada Zadra (Bedema zadarskih pobuna) omogućavanjem novog koncepta prezentacije kulture. Interpretacija kulturne baštine ima za cilj promatranje, učenje i aktivno sudjelovanje u zaštiti baštine, kroz iskustvo iz prve ruke i kroz ilustrativne medije.


Reci što misliš!