projekt CUHaCHA
Održane teorijeske i praktične radionice pružateljima usluga i sajam tradicionalne hrane
Osim navedenog, posjetitelji sajma su mogli kupiti različite proizvode OPG - ovaca i udruga koji predstavljaju autohtonu ponudu ovog prostora,
Teorijske radionice u okviru projekta „Poticanje održivog turističkog razvoja kroz kulinarsku baštinu – CUHaCHA“, koje su namijenjene ugostiteljskim objektima koji se bave pripremanjem i posluživanjem tradicionalne hrane na području HNK održane su u prostorijama Crvenog križa Grada Mostara. Osim teorijske radionice, održane su tri praktične radionice u kuhinji opremljenoj u sklopu projekta CUHaCHA u prostorijama Crvenog križa Grada Mostara. Na praktičnim radionicama demonstriralo se pripremanje hrane, određivanje porcija, sastavljanje jelovnika te aranžiranje i posluživanje hrane.
Dana 17.12.2022. godine u Mostaru je održan Sajam kulinarske baštine, na kojem se predstavila bogata kulinarska tradicija i autohtona ponuda Hercegovačko - neretvanske županije - kantona. Može se reći da je Sajam kulinarske baštine predstavio djelić onog čime se Hercegovačko - neretvanska županija - kanton ponosi i čime se razlikuje od ostalih. Posjetitelji sajma su mogli kušati hercegovačke uštipke, begovu čorbu, janjetinu, hercegovački japrak, sogan dolmu, baklavu, kadaif, smokvaru, urmašicu i druga tradicionalna jela.
Osim navedenog, posjetitelji sajma su mogli kupiti različite proizvode OPG - ovaca i udruga koji predstavljaju autohtonu ponudu ovog prostora,
ODRŽANI OKRUGLI STOLOVI U PARTNERSKIM REGIJAMA
Krajem prosinca ove godine, održani su okrugli stolovi u
partnerskim zemljama, po jedan u svakoj regiji. Na okruglim
stolovima sudjelovali su turistički operateri i predstavnici
turističkih zajednica, a događaj je bio izvrsna prilika da se
djelatnicima turističkog sektora predstavi projekt CUHaCHA, te
njegovi rezultati. Posebna pozornost dala se predstavljanju
interaktivne karte projekta.
INTERAKTIVNA KARTA PROJEKTA CUHaCHA
Interaktivna karta kao jedan od glavnih rezultata projekta
CUHaCHA sadržava pružatelje usluga koji nude tradicionalne
recepte i jela. Karta je dostupna na web platformi projekta
CUHaCHA, te u Monografiji kulinarske baštine. Tijekom trajanja
projekta razvijene su tri vrste staza – lokalna,
regionalna i međunarodna prekogranična staza.
Tradicijska staza može se odabrati na
temelju vlastitih preferencija, a na istima su
naznačeni pružatelji usluga (agroturizam, OPG,
restoran), čije će gostoprimstvo, jela i kultura šarmirati
i najzahtjevnije domaće i strane goste.
ZAVRŠETAK PROJEKTA
Provedba projekta CUHaCHA financiranog iz programa
prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska – Bosna i
Hercegovina – Crna Gora službeno završava 31. prosinca 2022.
godine. Ovim putem članovi projektnog tima zahvaljuju se
svima koji su na bilo koji način sudjelovali u aktivnostima
projekta te na taj način doprinijeli provedbi istoga.
Izdvojeno
-
Hrvatski skijaš Filip Zubčić sedmi je nakon prve vožnje veleslaloma kojeg skijaši voze u subotu za Svjetski kup u Val d'Isereu, dok je najbrži Švicarac Marco Odermatt.
-
Južnokorejski parlament predvođen oporbom opozvao je u subotu predsjednika Yoon Suk Yeola, izglasavši njegovu suspenziju sa službenih dužnosti zbog njegovog kratkotrajnog prošlotjednog pokušaja da uvede izvanredno stanje.
-
Košarkaši Zadra u prorijeđenom sastavu dočekuju gusti prosinački raspored u trima natjecanjima: nakon pobjede protiv Borca Mozzart u četvrtak na Višnjiku sutra u 12. kolu FAVBET Premijer lige gostuju u Sinju kod Alkara, a već dan kasnije gostuje kod Samobora u osmini finala Supersport Kupa Krešimir Ćosić.
-
Na bjelovarskoj IT i tehnološkoj konferenciji B:IT.con 2024., koja je počela u subotu u bjelovarsko Domu kulture glavna tema je 'umjetna inteligencija', a oko 400 sudionika će se upoznati s najnovijim trendovima u IT sektoru.
Reci što misliš!