Događaji

projekt CUHaCHA

Održane teorijeske i praktične radionice pružateljima usluga i sajam tradicionalne hrane

Održane teorijeske i praktične radionice pružateljima usluga i sajam tradicionalne hrane

Osim navedenog, posjetitelji sajma su mogli kupiti različite proizvode OPG - ovaca i udruga koji predstavljaju autohtonu ponudu ovog prostora,

Teorijske radionice u okviru projekta „Poticanje održivog turističkog razvoja kroz kulinarsku baštinu – CUHaCHA“, koje su namijenjene ugostiteljskim objektima koji se bave pripremanjem i posluživanjem tradicionalne hrane na području HNK održane su u prostorijama Crvenog križa Grada Mostara. Osim teorijske radionice, održane su tri praktične radionice u kuhinji opremljenoj u sklopu projekta CUHaCHA u prostorijama Crvenog križa Grada Mostara. Na praktičnim radionicama demonstriralo se pripremanje hrane, određivanje porcija, sastavljanje jelovnika te aranžiranje i posluživanje hrane. 

Dana 17.12.2022. godine u Mostaru je održan Sajam kulinarske baštine, na kojem se predstavila bogata kulinarska tradicija i autohtona ponuda Hercegovačko - neretvanske županije - kantona. Može se reći da je Sajam kulinarske baštine  predstavio djelić onog čime se Hercegovačko - neretvanska županija - kanton ponosi i čime se razlikuje od ostalih. Posjetitelji sajma su mogli kušati hercegovačke uštipke, begovu čorbu, janjetinu, hercegovački japrak, sogan dolmu, baklavu, kadaif, smokvaru, urmašicu i druga tradicionalna jela.

Osim navedenog, posjetitelji sajma su mogli kupiti različite proizvode OPG - ovaca i udruga koji predstavljaju autohtonu ponudu ovog prostora,

ODRŽANI OKRUGLI STOLOVI U PARTNERSKIM REGIJAMA
 
Krajem prosinca ove godine, održani su okrugli stolovi u partnerskim zemljama, po jedan u svakoj regiji. Na okruglim stolovima sudjelovali su turistički operateri i predstavnici turističkih zajednica, a događaj je bio izvrsna prilika da se djelatnicima turističkog sektora predstavi projekt CUHaCHA, te njegovi rezultati. Posebna pozornost dala se predstavljanju interaktivne karte projekta. 

INTERAKTIVNA KARTA PROJEKTA CUHaCHA
Interaktivna karta kao jedan od glavnih rezultata projekta CUHaCHA sadržava pružatelje usluga koji nude tradicionalne recepte i jela. Karta je dostupna na web platformi projekta CUHaCHA, te u Monografiji kulinarske baštine. Tijekom trajanja projekta razvijene su tri vrste staza –  lokalna, regionalna i međunarodna prekogranična staza. Tradicijska staza može se odabrati na temelju vlastitih preferencija, a na istima su naznačeni pružatelji usluga (agroturizam, OPG, restoran), čije će gostoprimstvo, jela i kultura šarmirati i najzahtjevnije domaće i strane goste.

ZAVRŠETAK PROJEKTA
 
Provedba projekta CUHaCHA financiranog iz programa prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora službeno završava 31. prosinca 2022. godine. Ovim putem članovi projektnog tima zahvaljuju se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u aktivnostima projekta te na taj način doprinijeli provedbi istoga.


Reci što misliš!