Događaji

Projekt je sufinancirala Europska unija

U Zagrebu otvoren Centar za sigurnost i kvalitetu hrane

U Zagrebu otvoren Centar za sigurnost i kvalitetu hrane
Emica Elvedji/Pixsell

Centar za sigurnost i kvalitetu hrane otvoren je u srijedu u Zagrebu, a riječ je o zajedničkom projektu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Grad Zagreb, ali i cijela Republika Hrvatska napokon su dobili Centar koji će brinuti o kvaliteti i sigurnosti hrane, koju naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva proizvode, a građani konzumiraju", rečeno je na prigodnoj svečanosti na kojoj je simbolično obilježen i Dan Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo.

Projekt je sufinancirala Europska unija, preko Europskog fonda za regionalni razvoj, a njegova ukupna vrijednost je gotovo 90 milijuna kuna, stoji u priopćenju.

Izaslanica predsjednika Vlade i ministrica poljoprivrede Marija Vučković zahvalila je svima koji su sudjelovali u realizaciji Centra za sigurnost i kvalitetu hrane te podsjetila je da je to ministarstvo pridonijelo ostvarenju projekta financiranjem pripremnih aktivnosti u 2016. i 2017.

"Za nas u Ministarstvu ovo je vrlo važna infrastruktura koja itekako može unaprijediti naš rad na sigurnosti hrane, zdravlju i dobrobiti, promociji koncepta 'jednog zdravlja' - zdravlja biljaka, životinja i ljudi, deklariranju oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla, ekološke poljoprivrede, naše nove oznake koju je notificirala Komisija „Dokazana kvaliteta“ te drugih", istaknula je.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najprije je čestitao Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 73. obljetnicu u kojem prema maksimi dr. Andrije Štampara nastoje javno zdravstvo približiti svim građanima Zagreba te istaknuo da mu je čast što se najveći kapitalni javnozdravstveni objekt u  Hrvatskoj nalazi upravo u Zagrebu.

"Veseli me što će ovaj projekt doprinijeti ne samo znanstveno-istraživačkim potencijalima, nego će imati itekako veliki doprinos za kvalitetu hrane koju konzumiramo“, rekao je i napomenuo da je Grad Zagreb dao jamstva zavodu koja, međutim, nije aktivirao nego je iz svojih prihoda vratio cijeli iznos što, kako je istaknuo, pokazuje kontinuitet dobrog rada.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Branko Kolarić rekao je da projekt Centra za sigurnost i kvalitetu hrane počiva na brojnim znanstvenim metodama, od kojih su mnoge već implementirane u njegov rad.

"Naši djelatnici već su izradili brojne analize u sklopu ovoga projekta, među kojima bih posebno istaknuo analizu tla, meda, maslinovog ulja te sira i mesa", naveo je Kolarić te dodao da će se projektom utvrditi sastav tla i kvaliteta proizvoda, što će "uvelike olakšati cijeli proces proizvodnje OPG-ovima".

Također, dodao je, Centar će nam omogućiti i da se dublje bavimo problemom patvorenosti hrane, zbog sve većeg tržišta i njegovih sve većih zahtjeva.


Reci što misliš!