Događaji

Ready and Green 2 Go

Odgojiteljice Dječjeg vrtića „Sunce“ u Portugalu u sklopu Erasmus + programa

Odgojiteljice Dječjeg vrtića „Sunce“ u Portugalu u sklopu Erasmus + programa
DV Sunce

Početkom studenog dvije odgojiteljice Dječjeg vrtića „Sunce“ otputovale su u Portugal

Tamo su u sklopu projekta „Ready and Green 2 Go“ i sredstvima Erasmus + programa imale priliku sudjelovati u aktivnostima praćenja rada u predškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama na širem području Brage, grada na sjeveru Portugala i glavnog grada Distrikta Braga.

Odgojiteljice Dječjeg vrtića „Sunce“ u Portugalu u sklopu Erasmus + programa Odgojiteljice Dječjeg vrtića „Sunce“ u Portugalu

Hanja Kresović i Gordana Šarić osim stručnog usavršavanja u tri portugalske ustanove kroz edukaciju i izlete koje su im priredili i organizirali njihovi domaćini u Bragi: menadžment iz BragaMob-a, pobliže su upoznale Portugal, izvijestili su nas iz "Sunca".

Uz edukativni bio je ovo i kulturološki posjet i domaćinima je bilo vrlo važno da kroz mobilnost pobliže upoznaju portugalsku kulturu, jednu od najistaknutijih u Europi, njihove običaje, gastronomiju, njihovu bogatu povijest obilazeći povijesne lokalitete i znamenitosti.

Tako su se Hanja i Gordana uvjerile da je  i cijeli grad Braga prepun impozantnih baroknih spomenika i raznolik u pogledu arhitektonskih stilova, romaničkih, gotičkih i dr. ali skladno ujedinjenih u jednu cjelinu. I sam hotel gdje su Hanja i Gordana bile smještene je vila ljetnikovac iz XIX. stoljeća u samome centru grada, prepun mramornih kipova, statua, skulptura i umjetničkih slika, preuređen i pretvoren u suvremeni hotel.
Osim stručnog usavršavanja u Bragi, Hanja i Gordana realizirale su izlete u Guimaraes, Valencu do Minho, španjolski grad Vigo, seosko imanje Casa Lata i Porto.

Početak ovog iznimno bogatog, raznolikog i dinamičnog tjedna za Hanju i Gordanu započeo je „job shadowing“-om u „Edifacoop – Cooperativa de Educação do Individual, Formação e Apoio“, ustanovi za podučavanje i društvenu djelatnost.

Ustanova je smještena u ruralnom dijelu područja koje administrativno pripada gradu Bragi, a nalazi se na udaljenosti oko 5-6 kilometara od Brage, u mjestu Sequeira. Korisnici su djeca od 4 mjeseca do 10 godina starosti, a svime time koordinira stručni ravnatelj Amadeu Eduardo Gonçalves Alves. Gošće iz Hrvatske ovaj izuzetno ljubazan i susretljiv ravnatelj dočekao je u predvorju zgrade, a zatim je pokazao otvoreni i zatvoreni prostor koji ustanova koristi za svoje štićenike.

Specifičnost je ove ustanove što njeguje botanički vrt prepun autohtonih biljnih vrsta, zasađenih citrusa, egzotičnog voća, aromatičnog bilja, ali tu je i pravi mali zoološki vrt s patkicama, puricama, kokošima. Park u kojem se sve to nalazi sadrži i tradicionalne igračke i ondje se njeguju igre iz portugalske tradicije, ondje su i ognjišta s kotlovima za pripremu hrane koju djeca sami pripremaju i blaguju.

Nakon Edifacoopa, koji je smješten u ruralnom dijelu Distrikta Brage, prema predviđenom planu i programu Hanja i Gordana stigle su u sljedeću ustanovu koja nosi naziv „Bogalha“. „Bogalha“ je smještena u gradu Bragi, s glavnom zgradom koja se nalazi između stambenih zgrada novije gradnje. Njihov obilazak započeo je u 9 ujutro, kada u zgradu u manjoj mjeri još uvijek pristižu i roditelji djece koja su upisana u ovu ustanovu i ono što su gošće  odmah primijetile na dvorišnom ulazu jest skener otiska prsta i drugo je biometrijska autentifikacija lica na samom ulazu u zgradu, dakle dva sigurnosna punkta koje roditelji moraju proći kako bi ušli u prostorije ove ustanove.

Na ulazu su ih dočekale Marta i njena kolegica, jedna je voditeljica dijela ustanove koji se brine za djecu od 4 mjeseca do 3 godine, druga je voditeljica dijela koji se brine za djecu od 4 -5 godina, one također odrađuju svoj stručni posao u odgojnim skupinama.

Job shadowing  realiziran je u Paulo VI Externato gdje su Hanja i Gordana posjetile  Ustanovu smještenu u starijem dijelu Brage, u pravoj palači, zgradi katnici starije gradnje, a koja između ostalih sličnih i sama izgleda kao povijesna znamenitost. „Externato Paulo VI“ je vrlo dobro opremljena privatna katolička odgojno obrazovna ustanova otvorena svima, za sve razine odgoja i obrazovanja od predškolskog odgoja do petnaeste godine života, dakle vrtić i osnovna škola u jednom, s 450 upisanih polaznika i 60 stručnih djelatnika zaposlenih da rade s njima.

U ovoj ustanovi promiču suradnju, samopoštovanje, međusobno uvažavanje, suživot i sve ostalo što doprinosi formiranju slobodnih i samostalnih, poštenih i solidarnih, tolerantnih, organiziranih i kritički odgovornih građana.

- Mi ne pripremamo naše učenike za ocjene, nego ih kroz mnoge različite aktivnosti pripremamo da razvijaju svoje vještine i kapacitete. - rekla je prof. Paulla Correira.

Tako je njihova vizija razviti pedagoški pristup koji odgovara dinamičnoj obrazovnoj funkciji, temeljenoj na potencijalu višestrukih inteligencija , kroz osjetilnu, emocionalnu i kognitivnu stimulaciju te podučavati kako razmišljati kako bi formirali autonomne učenike, koji stječu vještine razmišljanja za rješavanje problema i donošenje odluka.

- Ovo je jedno bogato iskustvo i snažno osnaživanje naše prakse, vještina i kompetencija, naglasile su odgojiteljice Dječjeg vrtića "Sunce".


Reci što misliš!