Događaji

#ebtš

Mladi u akciji: Novi mural u Zadru, slavimo povezanost čovjeka i prirode

Mladi u akciji: Novi mural u Zadru, slavimo povezanost čovjeka i prirode
Iva Pejković

Uvijek nas vesele aktivni mladi, pa smo stigli na izradu murala na Ekonomsko birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar!

U sklopu projekta JEKA!, udruga Eko Zadar objavila je brošure „Što je stablo čovjeku?“ i „Što je čovjek stablu?“ koje su dostupne za preuzimanje. 

U suradnji s udrugom „Zadarski pisci – ZaPis“, brošura "Što je stablo čovjeku?" obogaćena je radovima članova Udruge, iz autobiografske perspektive na temu povezanosti čovjeka i prirode te vlastite transformacije identiteta u okviru područja u kojem žive i djeluju kao komentatori društva i intervencija u javnom prostoru.

Brošura sadržava i fotografije dvostrukog drvoreda kostela koji se nalazi u ulici Put Dikla s odabranim mišljenjima građana sakupljenih kroz anketu „Koliko je tebi Zadar zelen?“ te fotografije nekih od najvećih i najstarijih gradskih stabala.

Druga brošura, “Što je čovjek stablu?” obuhvaća odgovore stručnjaka iz područja biotehničkih i tehničkih znanosti koje smo prikupili kroz trajanje kampanje te fotografije novoizgrađenih stambenih objekata i naselja. Brošura sadržava i manji rječnik pojmova iz područja dendrologije, (urbanog) šumarstva i arhitekture. 

U spomenutoj školi inače djeluje lokalna aktivistička-volonterska grupa Sadionica! integrirana u rad škole. 

Mladi su danas uz poznatog zadarskog muralista prionuli na zadatak. Jure Lisak pomogao im je u obrisima i detaljima, ali sve ostalo napravili su sami. Zamirisala je boja i sprej, a osiguran je i mali domjenak.  

Učenice su prije ove akcije vrijedno skicirale vizual i prilagodile ga svom stilu razradivši priču iza murala, a pridružila  se i ravnateljica škole Zdenka Sršen-Juričević koja je uvelike pomogla pri odabiru vizuala za mural.

Zadarski pisci i članice udruge Pozitiva senior dali su i mali književni štih akciji, čitajući pjesme i priče.

Kampanja je financirana iz Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj (kroz financijske mehanizme EGP-a).

Projekt JEKA! je podržan sa € 149.850,00 EUR-a financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge ”Eko-Zadar” i ne odražava nužno stavove država donatorica, Upravitelja Fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 


Reci što misliš!