Događaji

#priprema

Stožer civilne zaštite Zadarske županije: Službe spremne za zimsku sezonu

Stožer civilne zaštite Zadarske županije: Službe spremne za zimsku sezonu
Marko Dimic/PIXSELL

U Velikoj vijećnici Zadarske županije održana je redovna sjednica Stožera civilne zaštite Zadarske županije pod predsjedanjem načelnika Stožera Šime Vickovića.

Za razliku od posljednjih nekoliko sastanaka kad je u prvom planu bila borba protiv pandemije koronavirusne bolesti, Stožer je ovaj put raspravljao o redovnim aktivnostima službi poput izvješća o ljetnoj protupožarnoj sezoni te pripremi za zimsku sezonu.

Zapovjednik vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić izvijestio je o protupožarnim aktivnostima tijekom ljetne sezone, istaknuvši da je godina bila vrlo izazovna pogotovo zbog suše i velikih vrućina. Unatoč tome, vatrogasne postrojbe sve su požare na području naše županije držale pod kontrolom i nije bilo većih materijalnih šteta niti ljudskih žrtava.

Uoči zimske sezone, istaknuto je kako unatoč globalnoj energetskoj krizi ne bi trebalo doći do značajnijih poteškoća u odvojanju redovnih aktivnosti na našem području. Naglasak će biti stavljen na održavanje prometnica kako bi se promet i u razdoblju zimskih padalina mogao odvijati nesmetano i sigurno za sve sudionike.

Pri kraju sjednice, okupljenima su predstavljeni rezultati istraživanja „Utjecaj otvorenih požara na kvalitetu tla i vode (2019. – 2022.)“. Istraživanje je predstavio prof.dr.sc. Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upozorivši, uz ostalo, da će globalno zatopljenje produljiti sezonu požara i da se mora preventivno djelovati kako bi se spriječile teže posljedice za okoliš.


Reci što misliš!