Događaji

sveta misa

U Vukšiću proslavljena svetkovina nebeske zaštitnice sv. Kate

U Vukšiću proslavljena  svetkovina nebeske zaštitnice sv. Kate
Marko Ledenko-Mane

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi sv. Kate 25. studenog 2022., uz sudjelovanje mnoštva vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljena je nebeska zaštitnica Vukšića sv. Kata, djevica i mučenica

Misno slavlje predvodio je fra  Mario Radman gvardijan i župnik sv. Ante Padovanskog  u Šubićevcu  iz Šibenika  u koncelebraciji s domaćinom fra Božom Mandarićem. Za vrijeme slavlja mješoviti crkveni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom tradicijskom napjevu čuvene  "Vukšićke mise".

U Vukšiću proslavljena svetkovina nebeske zaštitnice sv. Kate Blagdan sv. Kate u Vukšiću

- Slaveći svetu Katarinu,slavimo kršćansku mučenicu, a mučenici  nas uvijek dodiruju, uvijek nas se tiču. Ime Katarina znači "čista". Ona svojim mučeništvom pročišćuje pogled svakog kršćanskog naraštaja, da nas ne zaslijepi ništa što u konačnici ponižava ljudsko dostojanstvo. U svim našim tegobama ona nas zagovara hrabreći nas riječima svetog Pavla, da nas  "ništa ne može rastaviti od Kristove ljubavi", kazao je u nadahnutoj propovijedi fra Mario Radman.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je fra  Mariju Radmanu na predivnoj propovijedi i riječima poticaja i ohrabrenja, crkvenom mješovitom zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine sv. Kate. Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su zajedno ispred crkve zapjevali Vukšićku himnu „Sveta Kate visoka zvonika, Vukšiću si i ponos i dika“.  Gosti i uzvanici su zatim otišli na svečani blagdanski ručak kod svojih prijatelja i rodbine.

U poznatom vukšićkom caffe baru Čevulja,  poznata  muška pjevačka skupina Vukšićki bećari uz pratnju harmonikaša Mate Šegote i Nikole Tokića, napravili su veselu  atmosferu za pamćenje i  proslavili  feštu svoje nebeske zaštitnice sv Kate.  U narodu inače postoji poslovica „Sveta Kata baca snig za vrata“. U  novije vrijeme ta  poslovica u Vukšiću ne vrijedi, jer zadnji put snijeg u Vukšiću  padao je 2020 godine.

Tijekom Domovinskog rata  pobunjeni srbi  do temelja   minirali  su dvije mjesne crkve sv Kate, staru crkvu koja potječe iz 18 stoljeća s  koje su odnesena dva zvona i do danas nisu pronađena, te novu crkvu sv. Kate, podignuta je 1987.  u blizi stare crkve. Na njezinim temeljima podignuta je nova crkva s novim zvonikom  2005.g.


Reci što misliš!