Događaji

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela od 2020. primio više od 1700 poziva

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela od 2020. primio više od 1700 poziva
Pixabay

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja izvijestio je u petak, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da je od studenog 2020. godine do danas primio 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja, dodavši da društvo mora štititi ranjive pojedince.

Potrebe žrtava koje se svakodnevno obraćaju liniji 116 006 tražeći rješenje za svoje probleme i podršku nakon pretrpljenog nasilja, još su važnije od statističkih podataka, napominju iz Nacionalnog centra.

„Naše je društvo previše fokusirano na okolnosti počinjenja nasilja, otkrivanje krivca te sklonost nerijetkom prozivanju žrtve kao odgovornom, te zaboravlja svoju primarnu ulogu, a to je zaštita ranjivih pojedinaca/ki”, navode, uz ostalo, u priopćenju.

U nasilnom odnosu mogu se u bilo kojem trenutku naći naši prijatelji/prijateljice, kolege/ice s posla, slučajni prolaznici, osobe do nas u javnom prijevozu, kojima su potrebni pomoć i podrška, a ne komentari okoline, poručuje Nacionalni centar

„Koliko smo spremni razgovarati i u detalje secirati okolnosti kaznenih djela, komentirati i dijeliti s drugima toliko smo nespremni pružiti ruku te uputiti riječ podrške osobi u potrebi. Naši komentari mogu doprinijeti tome da žrtva ne podijeli ono što joj se dogodilo”, istaknuli su.

Pozivom na broj Nacionalnog pozivnog centra, pozivatelji i pozivateljice mogu zatražiti emocionalnu podršku, informacije o vlastitim pravima, o tijeku kaznenog ili prekršajnog postupka i o novčanoj naknadi žrtvama te dobiti kontakt institucije ili organizacije civilnog društva koja nudi tip usluge koju pozivatelj ili pozivateljica procijene potrebnom.


Reci što misliš!