Događaji

Etički kodeks - za oporbu 'mrtvo slovo na papiru', za HDZ zaštita dostojanstva

Etički kodeks - za oporbu 'mrtvo slovo na papiru', za HDZ zaštita dostojanstva
Davorin Visnjic/PIXSELL

Za razliku od HDZ-a, saborska oporba ocijenila je u četvrtak kako je predloženi Kodeks o etičkom djelovanju zastupnika u Hrvatskom saboru "mrtvo slovo na papiru" kojim se zadovoljava tek forma i ispunjavaju preporuke GRECO-a.

"Ovaj Kodeks je mrtvo slovo na papiru. Donosi se samo da bi se zadovoljila forma i da se kaže da smo nešto odradili", smatra Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista). Drži kako se nakon njegova izglasavanja u Saboru, što se tiče ponašanja pojedinih zastupnika, ništa neće promijeniti jer nema nikakvih sankcija. Pavliček je upitao zašto se, kada se donosi Etički kodeks, nije donio i kodeks odijevanja kako se u Sabor ne bi moglo dolaziti "kao da se ide u kafić".

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković, u ime predlagatelja, rekao je da je Kodeks o etičkom djelovanju zastupnika u Hrvatskom saboru "popis vrijednosti i načela na kojima saborski zastupnici trebaju djelovati".

Naveo je i da u Kodeksu nema odredbi o sankcijama jer su zastupnici već "pod udarom poslovničkih sankcija" u kojima se izriču opomene i slično.

"To je akt koji na jednom mjestu, relativno cjelovito, navodi načela na kojima trebamo djelovati i navodi kako se trebamo ponašati", kazao je Bošnjaković.

Orešković: To je Etički kodeks HDZ-a

Podsjećajući da je GRECO 2014. godine, u izviješću koje se odnosi na Hrvatsku, preporučio donošenje Kodeksa djelovanja za saborske zastupnike, Katica Glamuzina (Klub Socijaldemokrati) upozorila je da je trebalo osam godina za kodeks "od četiri stranice".

Smatra ga benignim ponajviše jer ne predviđa nikakve sankcije za kršenje odredbi Kodeksa i tek načelno propisuje ono što je već u drugim dokumentima i zakonima propisano.

Glamuzina smatra da on ispunjava samo formu koju je GRECO zatražio prije osam godina i da je "tek spisak dobrih želja, a nikakva obvezujuća uputa".   

Navodeći kako taj Kodeks za saborske zastupnike potpuno nepotreban i neprihvatljiv jer je redundantan, Nino Raspudić (Klub Mosta) rekao je da se ono što Kodeks nalaže već nalazi u Zakonu o sprječavanju sukoba interesa i u saborskom Poslovniku.

Drži kako u Hrvatskom saboru mora vladati apsolutna sloboda govora, a jedini sudac o primjerenosti govora saborskih zastupnika trebaju biti oni koji su ih izabrali i na njih prenijeli zakonodavne ovlasti. "Narod je suveren, nikakav kodeks ili preporuka GRECO-a", poručio je.

Dalija Orešković (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) pozvala je oporbene zastupnike da ne glasuju za taj Kodeks. "Oporbeni zastupnici, nemojte kasnije reći da vas nisam upozorila. Ovo nije Etički kodeks Hrvatskog sabora, ovo je Etički kodeks HDZ-a", poručila je. Smatra i kako predloženi Etički kodeks "nema blage veze" s poštivanjem preporuke koje je dao GRECO.

Oporbeni zastupnici upozorili su i na slab interes zastupnika za Kodeks, jer je tijekom rasprave o njemu, od 151 saborskog zastupnika, u sabornici njih 11.

Za razliku od oporbe, Marija Jelkovac (Klub HDZ-a) istaknula je da predloženi Kodeks navodi ključne vrijednosti i načela, a ostali normativni akti - Poslovnik i Zakon o sprječavanju sukoba interesa propisuju standarde ponašanja koji se očekuju od zastupnika u stvarnim i konkretnim slučajevima te propisuju i sankcije za neprihvatljiva ponašanja. 

Navodeći kako donošenje Kodeksa neće biti samo ispunjavanje preporuke GRECO-a, Jelkovac je kazala i da će se donošenjem Kodeksa ojačati afirmacija i zaštita ljudskog dostojanstva kao glavnog etičkog načela u obavljanju zastupničke dužnosti.


Reci što misliš!