Događaji

počivala u miru

Nakon kratke i teške bolesti umrla arheologinja Martina Dubolnić Glavan

Nakon kratke i teške bolesti umrla arheologinja Martina Dubolnić Glavan
Naši Školji

Nakon kratke i teške bolesti, 23. studenoga u 44. godini života napustila nas je arheologinja Martina Dubolnić Glavan.

Iako je cijeli životni i radni vijek provela u Zadru, Martina je bila iznimno vezana za Mali Lukoran, odakle potječe obitelj Dubolnić, i cijeli otok Ugljan. Svaki slobodan trenutak sa svojom je obitelji provodila u Malom Lukoranu, a od prošle godine surađivala je u projektu TZO Preko i Općine Preko “Kulturno-povijesna staza Lukorana”.

Štoviše, postala je duša toga projekta, ne samo zbog svoga lukoranskog porijekla, nego i stručnosti. Kao vrsna arheologinja, otkrivala nam nepoznato o poznatom, vodila nas stazama Lukorana, a iz svake njezine riječi izvirala je ljubav prema otoku i Malom Lukoranu.

Ta ljubav i želja da se kultura i tradicija lukoranskoga područja napokon valoriziraju i približe široj javnosti dovela je Martinu do velikog otkrića 2020., kada je s obitelji lockdown provodila u Malom Lukoranu. Čisteći obiteljski posjed na lokalitetu Trpinjin, otkrila je bunju koju je sagradio Pave Dubolnić iz Maloga Lukorana u drugoj polovici 19. stoljeća. Upravo je taj reprezentativni primjer krajolika otočne suhozidne arhitekture smješten je na vrhu brda Trpinjin  bio motiv i “okidač” za projekt “Kulturno-povijesna staza Lukorana”.

Doktorica znanosti Martina Dubolnić Glavan bila je zaposlena u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru. Radila je na mnogim projektima arheologije krajolika i kulturno-povijesne baštine, pripremala tematske izložbe, istraživala na području Velebita, otoka Ugljana i  širega zadarskog područja.

Imali smo sreću surađivati i družiti se s Martinom, upijati njezino znanje i svjedočiti strasti kojom je istraživala svoj otok. Imali smo i mnoge planove za nastavak suradnje. Nažalost, sada ćemo ih morati realizirati sami.

Sprovod Martine Dubolnić Glavan bit će u subotu, 26. studenoga u 15 sati na groblju sv. Lovre u Lukoranu, javljaju Naši Školji.


Reci što misliš!