Događaji

volonterska akcija pošumljavanja požarišta Boranka

150 splitskih srednjoškolaca i izviđača pošumljavalo Mosor

150 splitskih srednjoškolaca i izviđača pošumljavalo Mosor

Najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta - Boranka, ove subote krenula je petu godinu zaredom, a u toj ukupno 30. akciji sudjelovalo je 150 volontera, splitskih srednjoškolaca i izviđača koji su pošumljavali Mosor, priopćili su iz Saveza izviđača Hrvatske.

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori Boranke, počeli su ove subote s novim akcijama pošumljavanja požarišta Dalmacije. Pošumljavaju se opožarena područja u okolici Splita, na području Zvjezdanog sela na Mosoru. Iduće subote, po prvi puta, pošumljavat će se i požarišta u okolici Trogira. 

Danas je na području Zvjezdanog sela Mosor iznad Splita održana prva ovogodišnja akcija pošumljavanja u kojoj su sudjelovali učenici i nastavnici V. gimnazije „Vladimir Nazor“, Prirodoslovne škole i Pomorske škole iz Splita te izviđači iz Odreda izviđača pomoraca „Spinut“ i drugi volonteri.

Tako se na Mosoru, gdje nakon požara 2017. šume više nema, u akciji pošumljavanja skupilo više od 150 volontera, od onih najmlađih do nešto starijih. 

Na pošumljavanja dolazi i sve veći broj stranaca. Tako su danas u akciji sudjelovali i gosti iz Nizozemske.

Boranka je u protekle četiri godine okupila 8500 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske i Zadra izviđači i drugi volonteri do sada posadili više do 100.000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode.

Primjer Boranke već su počele primjenjivati i druge europske države, a zbog svoje originalnosti i učinkovitosti, već je sada postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske.

U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne institucije. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja, Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat, opremu za sadnju i ostalu logistiku, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode, a Grad Split osigurava prijevoz volontera.


Reci što misliš!