Događaji

dzs odbacuje navode

Podaci Popisa stanovništva 2021. nisu kompromitirani

Podaci Popisa stanovništva 2021. nisu kompromitirani

Državni zavod za statistiku (DZS) odbacio je u petak medijske navode o kompromitiranosti podataka Popisa stanovništva 2021., te pozvao javnost da se pri tumačenju i analizi podataka koristi isključivo službenim rezultatima objavljenim na internetskoj stranici DZS-a

Odgovarajući na medijske napise koji dovode u pitanje vjerodostojnost podataka Popisa stanovništva RH 2021., a koji se tiču vjerske pripadnosti, iz DZS-a ističu kako je - u skladu sa člankom 10. stavkom 3. Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021., kojim je propisano da se osobe mogu slobodno izjasniti o vjerskoj pripadnosti -  pitanje o vjeri prilikom provođenja Popisa, bilo potpuno otvoreno pitanje, na koje se osoba mogla slobodno izjasniti u skladu s odredbama Ustava RH.

U fazi samostalnog popisivanja, osobe su slobodno upisivale odgovor na pitanje o vjerskoj pripadnosti.

U fazi terenskog popisivanja, popisivač ni u kojem slučaju nije smio sugerirati odgovor na ovo pitanje niti komentirati odgovor, nego upisati točno onako kako je osoba odgovorila na pitanje, navodi se u priopćenju.

Podaci o broju katolika koje je objavio Državni zavod za statistiku, odnose se na osobe koje su se slobodno izjasnile kao katolici. Podaci o broju ostalih kršćana, između ostalih odgovora, uključuju i osobe koje su na pitanje o vjeri dale odgovor "kršćanin/kršćanka", dodaje se .

"Budući da se na ovo pitanje osoba mogla slobodno izjasniti, odgovori su se bilježili upravo onako kako se osoba slobodno izjasnila. Podaci o vjeri se ne validiraju s drugim podacima ili s podacima iz administrativnih izvora jer bi se na taj način utjecalo na odgovor osobe koja se slobodno izjasnila", stoji u priopćenju DZS-a.

Vezano za napise u medijima o postojanju dvije različite tablice o vjerskoj strukturi stanovništva, iz DSZ-a nadalje naglašavaju kako je Zavod službene rezultate Popisa 2021. objavio 22. rujna 2022. u 11 sati na svojoj internetskoj stranici.

"Dakle, odgovorno tvrdimo da niti u jednom trenutku na internetskim stranicama Zavoda, uključujući i internetsku stranicu Popisa 2021., nisu bile dostupne dvije različite tablice, kako se navodi u medijima", napominju.

Sporna tablica, objavljena u pojedinim medijima, kontrolno-analitička je tablica korištena za analizu modaliteta tijekom obrade popisnih podataka, odnosno pripreme konačnih rezultata Popisa 2021.

"Slijedom navedenog odbacujemo navode o 'kompromitiranosti' podataka Popisa 2021. te pozivamo cjelokupnu javnost da se pri tumačenju i analizi podataka koriste isključivo službenim rezultatima Popisa 2021. koji su objavljeni na internetskoj stranici Zavoda", priopćili su iz DZS-a.


Reci što misliš!