Događaji

u Znanstvenoj knjižnici Zadar

Tjedan cjeloživotnog učenja: Cjeloživotno učenje i zavičajnost

Tjedan cjeloživotnog učenja: Cjeloživotno učenje i zavičajnost
Mladen Malik

Tjedan cjeloživotnog učenja UNESCO-ova je inicijativa pokrenuta 1999. godine, a svake se godine obilježava u brojnim zemljama na svim kontinentima i s istim ciljevima: senzibilizirati javnost za izgradnju pozitivnog ozračja o važnosti i potrebi cjeloživotnog učenja, promicati kulturu učenja te potaknuti osobnu motivaciju pojedinaca za uključivanje u procese cjeloživotnog učenja

I ove se godine Znanstvena knjižnica Zadar uključila u nacionalnu obrazovnu kampanju u 16. Tjednu cjeloživotnog učenja s radionicom Cjeloživotno učenje i zavičajnost.

38f2c84751e4968bfab5f432b9fb5d1e.jpg?v=2Polaznicima radionice bit će prezentirana zavičajna zbirka Dalmatika koja krije nezaobilazne izvore informacija za proučavanju naše zavičajnosti.

Zbirka ima iznimnu vrijednost i značaj jer pruža uvid u kulturni, društveni, politički i gospodarski život lokalne zajednice i cijele regije nudeći bogate izvore informacija iz svih oblasti znanja i stvaralaštva. Uvid u građu omogućuje stjecanje znanja o kulturi, povijesti, tradiciji i običajima vezanih uz Dalmaciju, o djelovanju i radu značajnih osoba, umjetničkom stvaralaštvu te drugim specifičnostima kulturno-povijesnog naslijeđa dalmatinskog (zadarskog) zavičaja.

Izborom iz ostalih bogatih zbirki Knjižnice polaznici će imati priliku upoznati se s manje poznatim osobama, predmetima, događajima kao i arhitekturom iz povijesti Zadra.

Cilj radionice je upoznati polaznike sa zavičajnim posebnostima, potaknuti očuvanje zavičajnog identiteta, tradicijske kulture i baštine kako bi se potaknuo interes za istraživanjem i popularizacijom zadarske kulturne baštine.

Radionica će se održati 27. rujna od 11,00 do 12,00 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar a prvenstveno je namijenjena učenicima srednjih škola, a dobrodošli su svi koje zanima ova tema.


Reci što misliš!