Poznati pobjednici Zagreb Burger Festivala
Zadarska ekipa Picnic Mingle&Fun zablistala sa dvije osvojene nagrade
U nedjelju navečer svoja je zelena vrata na Trgu dr. Franje Tuđmana, uz proglašenje onih najboljih, zatvorio najpopularniji hrvatski gastro festival. Često se kaže da je sedma godina kritična, no Zagreb Burger Festival je zabilježio, unatoč upornoj višednevnoj kiši, oko 50.000 posjetitelja i tako pokazao da popularnost burgera ne blijedi, iako su već dugi niz godina prisutni na tržištu.
Jedanaest festivalskih dana gurmani su birali jedan ili više od 45 različitih okusa mesnih, vegetarijanskih i biljno proteinskih poslastica, uz atraktivne koktele i rashlađene Staropramenove okuse. Prva tri mjesta ovogodišnjih dobitnika, kao i debitanta, odabrali su posjetitelji skeniranjem QR kodova na kućici na kojoj su kupili burger.
Konkrencija je bila doista jaka, uz čak sedam debitanata i već afirmirane gastro meštre, kao što su Ivan Pažanin, Mate Janković i Mario Mihelj. Grill majstori ove su godine puno pažnje posvetili umacima, po prvi put su predstavili dodatke kao što su plantana banana, fermentirano azijsko povrće, dimljeni umaci, umaci od reduciranog vina s koricom divlje naranče i mnogi drugi te pokazali kako gourmet inovacijama doista nema kraja.
Na prvu nespojive kombinacije kao npr; kozice i tartufi jako su se svidjele posjetiteljima, no i klasičari su uživali u tradicionalnim okusima burgera s minimalnim brojem dodataka. Osim izvrsnih okusa burgeri su uspješno zadovoljili još jedan kriterij - fotogeničnost pa su često bili zvijezde na društvenim mrežama. Iako izvan konkurencije, svakako vrijedi spomenuti i Roberta Hromalića i njegov Le Kolač, čije su ice-cream pite osvojile okusne pupoljke, čak i onih koji nisu preveliki ljubitelji slastica.
U doista jakoj konkurenciji od 13 burger kućica i 45 vrsta burgera pobjednik je BBQ HOT YARD iz Zagreba. Originalni nazivi mesnih poslastica, a posebno KIMchi KARDAsian, svidjeli su se posjetiteljima, uz visoku kvalitetu burgera i azijski “touch”, a ovo će priznanje zasigurno biti dodatni vjetar u leđa dugogodišnjem food blogeru Davoru Šuškoviću, zaljubljeniku u grill. Na drugom je mjestu prošlogodišnji pobjednik iz Dubrovnika, Guloso, na čijem je kormilu Marko Bautović.
Njihov Negromant svojim je neobičnim kombinacijama, koje su se savršeno sljubile u slasnom burgeru, oduševio mnoge. Marko je svoje burgere nazvao po likovima iz djela Marina Držića i tako još jednom pokazao da se inovativnost, veliki trud i strast uvijek prepoznaju.
Treće mjesto pripada veseloj ekipi iz Zadra, Picnic Mingle & Fun, na čelu s Vedranom Božičevim. Ali to nije sve, jer su oni i najbolji debitanti. Sjajnim raspoloženjem i isto takvim burgerima privlačili su pažnju u svojoj “srebrnoj zvijeri na kotačima” pa se u Zadar vraćaju kao dvostruki pobjednici Zagreb Burger Festivala. Njihov Blackie, koji se već proslavio kao višegodišnji pobjednik zadarskog Adventa, očito je prava kombinacija za street food događanja.
Poznati booking.com, jedna od vodećih online tvrtki na području putovanja, prepoznao je vrijednost Zagreb Burger Festivala te ga uvrstio na svoju listu, kao mjesto na kojem svake jeseni putnici mogu uživati u spoju moderne i klasične kuhinje.
Nakon uspješne ljetne festivalske turneje i gostovanja u Puli i na Špancirfestu i sedmog zagrebačkog izdanja završila je sezona burgera Zagreb Burger Festivala 2022.
Organizator festivala, kreativna agencija Kokoš ili jaje, zahvaljuje svim sponzorima i partnerima, čestita svim nagrađenima i baca se na pripremu novih, zimskih festivala.
Vezane vijesti
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Javnim pozivom za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2025. godinu planirana je dodjela sredstava u iznosu od 332.000,00 eura.
Izdvojeno
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
-
U trećem i posljednjem tekstu u seriji o sigurnim i pravednim granicama planetarnih resursa bavimo se putokazima ostvarivanja ovih progresivnih društvenih i ekoloških ciljeva.
-
Iako smo skloni gastritisom nazvati svaku bol u gornjem dijelu želuca, riječ je o posebnom stanju čija se dijagnoza potvrđuje histološkim pregledom tkiva.
Reci što misliš!