
Sve je više automata u kojma se prodaje hrana, a nakon što su proveli fiskalizaciju, njihovi vlasnici sada su spremni i za uvođenje eura, piše u nedjelju Večernji list
Diljem Hrvatske raspoređeni su brojni samoposlužni uređaji u
kojima se drže i prodaju jaja, ulja, sirevi, kolači… I svi se
vlasnici pripremaju za uvođenje eura, kad će se umjesto kuna i
lipa ubacivati euri i centi.
Darija Zdolec, mlada mljekarica i sirarica, u svojim Pušćinama,
otvorila je prvi siromat u Međimurju i zadovoljna je prvim
reakcijama kupaca. Darija je uređaj kupila od jedne tvrtke iz
Rijeke koja ih prilagođava potrebama naručitelja. U siromatima se
mogu kupiti polutvrdi, kuhani sirevi raznih okusa, dimljeni, s
paprikom i vlascem, s bučinim sjemenkama, mikseve.. Velike od 700
grama i manje od 350. A iza, u sirani, radi i svježe sireve s
vrhnjem, sireve turoše po narudžbi i slatke sireve. Proizvodnja
mlijeka u obitelji Zdolec je tradicija duga tridesetak godina.
Prvi jajomat u Hrvatskoj otvorio je, tvrdi, Zvonko Šincek iz
Gornjeg Vratnog. Rado se prisjeti kakva je to svečanost bila.
Jajomat kapaciteta 600 jaja službeno je otvorio tadašnji
varaždinski župan Predrag Štromar, a blagoslovio župnik. Šincek
se za jajomat odlučio kad je od prijatelja čuo da u Austriji
prodaja jaja iz jajomata odlično funkcionira.
“Odlučio sam se za jajomat jer su mi u dućanima nudili preniske,
nikakve otkupne cijene. I zato sam prešao na direktnu prodaju”,
kaže. Nakon jajomata kupio je i uređaje za prodaju bučina ulja,
bučomate.
I Zvonko je odmah riješio fiskalizaciju, iako je negodovao kad je
čuo da Porezna uprava i za samoposlužne uređaje od 1. siječnja
prošle godine traži izdavanje fiskaliziranih računa. Uzalud je
upozoravao da nema razlike između kupnje jaja u jajomatu ili na
tržnici, a kumice na placu ne moraju se fiskalizirati i nemaju
taj nemali dodatni trošak. Cijena uređaja za fiskalizaciju je oko
2500 kuna. Sad je u novim problemima zbog rasta cijena
energenata.
Na euro prelazi s 1. siječnja jer samoposlužni uređaji nisu,
tumači, obvezni iskazivati dvojne cijene kao trgovine i kafići.
U Varaždinu je lani jedna kavana otvorila prvi kolačomat s
kremšnitama, mađaricama, tortama… Doskočilo se tako i
koronamjerama, a kako je ideja dobro prihvaćena, kolačomat radi i
danas, piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti.



