Događaji

#svečano

Starigrad: Nizom raznovrsnih događanja proslavljen blagdan Velike Gospe

Starigrad: Nizom raznovrsnih događanja proslavljen blagdan Velike Gospe
Dinko Denona i Ivan Čorić

U starigradskoj župi vod podstvom don Tomislava Končurata ove je godine po prvi put održana trodnevna priprema za blagdan Velike Gospe, te je uoči samog blagdana na Velikom Rujnu održana Misa bdijenja sa procesijom

Većina vjernika uputila se na tradicionalno hodočašće na Veliko Rujno na sam blagdan Velike Gospe 15. kolovoza, kada je svečanu koncelebracijsku svetu misu predvodio msgr.dr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup ordinarij.

Starigrad: Nizom raznovrsnih događanja proslavljen blagdan Velike Gospe Starigrad: Nizom raznovrsnih događanja proslavljen blagdan Velike Gospe

Tradicionalno slavlje povodom blagdana Velike Gospe na starigradskoj rivi ove je godine po prvi put trajalo dva dana. Tako je 14. i 15. kolovoza održan Festival plodova mora, jedna od manifestacija u sklopu projekta Okusi baštinu za koji je Turistička zajednica općine Starigrad dobila potporu Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. U sklopu manifestacije, uz zvuke dalmatinske pjesme, zadarski chef Renato Kraljev pripremao je za mještane i posjetitelje jela od plave ribe nabavljene od lokalnih proizvođača – srdele, inćuna i skuše, a ova morska priča upotpunjena je prezentacijom domaćih proizvoda lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Svoje proizvode predstavili su OPG Bačić, OPG Šinjorina Smokva, OPG Eugen Novaković, OPG Sandra Šestan, OPG Anita Vedrić i OPG Željko Brala.

Brojnu publiku koja je ispunila centar Starigrada do zadnjeg mjesta okupio je koncert Maje Šuput održan 15. kolovoza, uz tradicionalni ponoćni vatromet koji je publika pozdravila velikim pljeskom.

Uoči blagdana Velike Gospe održana je i tradicionalna planinska utrka Starigrad – Veliko Rujno koju zajednički organiziraju HAK Poličnik i ASZŽ. Sudionici su se na 13,6km dugu utrku uputili sa starta na Trgu Stjepana Radića 13. kolovoza u 8.30h te su svi uspješno stigli na cilj na Velikom Rujnu, najvećoj velebitskoj visoravni smještenoj na 920m nadmorske visine. Prvi na cilj su stigli Maj Pritržnik (Slovenija) u muškoj konkurenciji te Martina Horvat (Hrvatska) u ženskoj konkurenciji, te oboje najavili dolazak na utrku i iduće godine.


Reci što misliš!