Događaji

prazno gradilište

Radovi na uređenju novog prostora Centra za socijalnu skrb stoje zbog potrebe za dodatnim radovima na osiguranju i sanaciji dijela konstrukcije

Radovi na uređenju novog prostora Centra za socijalnu skrb stoje zbog potrebe za dodatnim radovima na osiguranju i sanaciji dijela konstrukcije
eZadar

Nekadašnja zgrada Doma za odgoj djece i mladeži na Voštarnici sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj treba se urediti za potrebe Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane

No, kako se može već neko vrijeme primijetiti, radovi na tom projektu stali su daleko prije nego što je nastupila odluka o zabrani radova tijekom turističke sezone. Naprotiv, gradilište na ovoj lokaciji odavno je prazno te je sve što je ostalo je sama "kostur" zgrade.

9476d8e768cd66d1c07fbbd11c12a719.jpg?v=2Stoga nas je zanimalo koji je razlog tome, obzirom da na tabli koja je izvješena na ogradi, stoji kako je predviđeni završetak radova 2. svibnja 2023. godine.

- Radovi su se do sada odvijali prema dinamičkom planu, u prijašnjim fazama porušeni su planirani dijelovi većeg objekta. Također, u posljednjoj fazi obustavljeni su radovi jer je nastala potreba za dodatnim radovima na osiguranju i sanaciji dijela konstrukcije, a trenutno se utvrđuju cijene navedenih dodatnih radova. Zbog osiguranja i sanacije dijela konstrukcije bit će potrebni dodatni radovi koji zahtijevaju i osiguranje dodatnih financijskih sredstava. - saznajemo od ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb, Martine Čuljak Jovančević, dipl.soc. radnice.

Zbog svega navedenog nismo dobili ni odgovor kad je predviđeno useljenje korisnika u ovaj prostor.

Dodajmo da je ukupna vrijednost ovog projekta nešto više od 22 milijuna kuna, od čega je oko 14 milijuna osigurano europskim financiranjem.

- Izgradnjom budućeg Centra za socijalnu skrb Zadar osigurat će se primjereni uvjeti za rad CZSS-a Zadar, što između ostalog podrazumijeva mogućnost olakšanog individualnog i grupnog savjetovanja, primjereniji rad sa korisnicima, olakšano implementiranje profesionalne etike, povećanu djelotvornost u korist korisnika, olakšanu internu komunikaciju i poboljšanje usluge savjetovanja i pomaganja (nabavljenim vozilom). Sve navedeno potrebno je kako bi se ostvarila značajnija uloga CZSS-a u sprječavanju institucionalizacije i tako ostvario indirektni doprinos smanjenju broja korisnika smještaja. - pojasnila nam je ravnateljica svrhu ovog projekta.

162041edb1f227d0c5ed308c8973f9ba.jpg?v=2Dok se projekt ne završi, djelatnici zadarskog Centra rade na tri lokacije.

- Djelatnici CZSS Zadar trenutno obavljaju svoju djelatnost u neuvjetnim prostorima i time je onemogućeno novo zapošljavanje. Radi se na tri lokacije, a to znači i nedovoljno interne komunikacije za rješavanje pojedinačnih slučajeva, nerazmjenu iskustava i nedovoljnu koordiniranost unutar sustava na lokalnoj razini. - rekla nam je Čuljak Jovančević.

Kad se zgrada bivšeg Doma na Voštarnici napokon uredi, bit će riješen i problem pristupa osobama manje pokretljivosti, što je dosad bio problem na lokaciji u Hebrangovoj ulici, gdje se trenutno nalaze uredi.

- Korisnici su nezadovoljni jer nisu sigurni koju lokaciju u kojem slučaju trebaju posjetiti kako bi riješili neki problem. Nerijetko se događa da korisnici i odustanu od posjeta CZSS što može dovesti do nerješavanja problema i uvećanja socijalno rizičnih situacija ili pak neispunjavanja njihovih prava i usluga. Kao drugo, niti jedna od postojeće tri lokacije nije pristupačna osobama smanjene pokretljivosti. Ove osobe redoviti su korisnici usluga CZSS-a i stoga im je pravo na pristup socijalnim uslugama neizjednačeno s drugim korisnicima. Pristup novoj građevini osobama smanjene pokretljivosti omogućit će se pješačkim pristupom, a pristup etaži prizemlja u zgradu (oba ulaza - u CZSS i Podružnicu Obiteljskog centra) riješit će se u jednom nivou. Pristup katovima omogućit će se dizalom koje će biti prilagođeno osobama s invaliditetom. - najavila je ravnateljica.

Također, tu je i pitanje energetske učinkovitosti bivšeg Doma koja zapravo nije ni postojala.

- Istovremeno, zgrada je energetski neučinkovita i skupa za održavanje obzirom na svoju dotrajalost, a ulaganjem u rekonstrukciju građevine CZSS Zadar dobit će primjerene i funkcionalne prostore na jedinoj dostupnoj lokaciji koja je primjerena za rad CZSS-a i koja će omogućiti prilagodbu specifičnim problemima na lokalnoj razini i reformskim promjenama u sustavu socijalne skrbi. Zgrada će biti poboljšana u smislu energetske učinkovitosti, prilagođena zahtjevima za racionalnom uporabom energije i toplinske zaštite zgrade. - otkriva nam ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb.

Sve navedeno potrebno je kako bi se ostvarila značajnija uloga CZSS-a u sprječavanju institucionalizacije i tako ostvario indirektni doprinos smanjenju broja korisnika smještaja, zaključila je na kraju.

No, na još jedno pitanje nismo dobili odgovor, a to je što će biti s prostorima u jednom od pet nebodera u Hebrangovoj, nakon što se Centar preseli u nove prostore.


Reci što misliš!