izvornost
"Take it slow": Sveučilište u Zadru OPG-ovima dodijelilo certifikate
Sveučilište u Zadru partner je na strateškom Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020. projektu TAKE IT SLOW, čiji je cilj strateško upravljanje i promocija Jadrana kao održive, zelene i pametne europske turističke regije, i to kroz uspostavu lanca vrijednosti u turizmu temeljenog na načelima pametne specijalizacije.
U skladu s tim ciljem, projektom je predviđena edukacija o ekološkim certifikatima i oznakama za lokalne male i srednje poduzetnike u poljoprivredi i proizvodnji.
U konačnici je, kao rezultat ovoga, barem jednome poduzetniku bilo potrebno osigurati stručnu pomoć i ostvarenje ekološkog certifikata ili oznake.
Sveučilište u Zadru je nakon uspješnog ciklusa provedenih edukacija, u suradnji s Anom Marušić, dipl. ing. iz Biotechnicon poduzetničkog centra d.o.o. pristupilo procesu ostvarenja europskog certifikata o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda.
Biotechnicon poduzetnički centar d.o.o. ovlašteno je kontrolno tijelo za provođenje postupka stručne kontrole u ekološkoj proizvodnji prema rješenju o ovlašćivanju Ministarstva poljoprivrede.
U tome su procesu naposljetku tri lokalna poljoprivrednika zadovoljila uvjete i ostvarila certifikat o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda, i to: OPG Kuzman Juričić, OPG Ražnjević Matej i OPG Buona Acqua. Dana 6. srpnja 2022. godine Tomislav Klarin, doc. dr. sc. s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Ana Grzunov, mag. oec., savjetnica za poljoprivredu i ribarstvo Zadarske županije te Ana Marušić, dipl. oec. iz Biotechnicon poduzetničkog centra posjetili su OPG-ove i službeno im uručili ostvarene certifikate.
OPG Kuzman Juričić nalazi se na području Jasenica, a svoju proizvodnju vrši na ukupno 8 parcela s nešto više od 100 stabala maslina sorti orkula, oblica i sitnica. Uz masline, ovaj OPG se s 10-ak stabala bavi uzgojem badema.
OPG Ražnjević Matej smješten je u Općini Polača, a primarna djelatnost OPG-a je proizvodnja svježeg voća smokve i badema, te na manjoj površini maslina i grožđa. Gospodarstvo godišnje proizvede oko 2.000 kg svježe smokve i oko 700 kg suhe smokve, zatim 1.000 kg badema u ljusci, te oko 800 kg maslina koje se prerađuju u ulje.
OPG Buona Acqua je registriran u Stankovcima, a raspolaže s ukupno 23 parcele na lokacijama Stankovci, Vukšić i Dobra voda. Pod ekološkom proizvodnjom u sustavu kontrole uneseni su maslinici na ukupno 7 parcela. Samo mladi nasad broji oko 700 stabala maslina.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Crkvenom kod kućnog broja 11.
Izdvojeno
-
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u petak, 13. prosinca u Rijeci gdje je sudjelovao na svečanoj primopredaji 3 nove brodice za Lučke kapetanije Pula, Rijeka i Senj.
-
Božićna čarolija preplavila je i Opću bolnicu Zadar. Bolnički je krug večeras zasjao u blagdanskom ruhu, stvarajući dašak čarobne atmosfere uoči najljepšeg kršćanskog blagdana, Božića.
-
Sljedećeg vikenda u Salima održati će se malo drugačiji advent od ostalih na kakve smo se navikli zadnjih godina. Lišen blještavila visokih cijena i ljudske pohlepe.
-
Ne propustite ovaj božićni spektakl i uživajte u bezvremenskim hitovima u Privlaci!
Reci što misliš!