Događaji

Posjet Zadru

Goran Jandroković se susreo s rektoricom zadarskog Sveučilišta Dijanom Vican

Goran Jandroković se susreo s rektoricom zadarskog Sveučilišta Dijanom Vican
Dino Stanin/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković tijekom posjeta Zadarskoj županiji u utorak je na sastanku s rektoricom Sveučilišta u Zadru Dijanom Vican, koja ga je upoznala s aktivnostima i projektima sveučilišta, pohvalio primjere suradnje sveučilišta s privatnim sektorom.

Zadarsko sveučilište baštini tradiciju najstarijeg hrvatskog sveučilišta od 1396. godine, koje je prije dvadeset godina ponovno obnovljeno odlukom Hrvatskoga sabora.

Rektorica Vican upoznala je predsjednika Hrvatskoga sabora s aktivnostima i projektima zadarskog sveučilišta i budućim planovima, a ukupna vrijednost znanstvenih projekata posljednjih godina iznosila je više od 200 milijuna kuna, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Sveučilište aktivno sudjeluje u povlačenju fondova iz Europske unije uz pomoć kojih se planiraju dovršiti dva kapitalna projekta - obnova stare zgrade Tehničke škole te izgradnja studentskoga doma i menze. To će uvelike pomoći u rješavanju prostornog pitanja i podizanju studentskog standarda, istaknula je Vican.

Trenutačno je na 27 odjela na sveučilištu upisano 5500 studenata.

"Rektorica je naglasila kako su orijentirani na sredinu u kojoj djeluju pa su tako pokrenuli projekt Arhipelogos na otoku Molatu i planiraju istraživački centar na otoku Ošljaku", navodi se u priopćenju.

Predsjednik Sabora čestitao je na predstavljenim rezultatima i pozdravio najavljene daljnje projekte. "Posebno je izdvojio unaprjeđenje međunarodne suradnje, otvorenost Sveučilišta u Zadru prema zajednici te razvoj novih ideja koje prate potrebe tržišta rada", stoji u priopćenju.

U tom kontekstu, Jandroković je pohvalio primjere suradnje sveučilišta s privatnim sektorom i istaknuo da razvoj sveučilišta igra veliku ulogu u poticanju napretka društva u cjelini.

Razgovarali su i o prijedlogu novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji je prošao javno savjetovanje, navodi se u priopćenju.


Reci što misliš!