Događaji

posljedica odluke

Nakon poništenja presude Roe vs. Wade u SAD-u se zatvaraju klinike za pobačaje

Nakon poništenja presude Roe vs. Wade u SAD-u se zatvaraju klinike za pobačaje
Shutterstock

U nekim američkim saveznim državama počele su se nakon odluke Vrhovnog suda o ukidanju ustavnog prava na pobačaj zatvarati klinike u kojima su se izvodili ti zahvati, javlja u subotu BBC

Očekuje se da će polovica saveznih država uvesti nova ograničenja ili zabrane nakon što je sud srušio presudu Roe protiv Wadea iz 1973. godine koja je jamčila legalan pobačaj u cijeloj zemlji.

Trinaest država već ima tzv. "trigger" zakone, nadimak za zakone koji su neprimjenjivi sve dok se ne pojavi neki "okidač", tj. promjena određenih okolnosti, kao što je poništenje presude Roe protiv Wade, te će tih 13 država moći zabraniti pobačaj u roku od 30 dana.

Predsjednik Joe Biden je odluku Vrhovnog suda nazvao "tragičnom pogreškom".

Spomenuti "zakoni okidači" postoje u Kentuckyju, Louisiani, Arkansasu, Južnoj Dakoti, Missouriju, Oklahomi, Alabami, Wyomingu, Mississippiju, Sjevernoj Dakoti, Idahu, Tennesseeju i Texasu.

U brojnim su gradovima zbog presude Vrhovnog suda izbili prosvjedi, a policija je u Phoenixu, Arizoni, morala upotrijebiti suzavce jer su prosvjednici lupali po vratima i prozora lokalnog parlamenta. U Los Angelesu su prosvjednici nakratko blokirali promet na autocesti.

U klinici za pobačaje u Little Rocku, Arkansasu, osoblje je moralo reći ženama da se njihovi zakazani medicinski zahvati otkazuju. Medicinska sestra Ashli Hunt je kazala da je bilo "srceparajuće" reći ženama da je presuda Roe v Wade poništena.

Linda Kocher, volonterka u klinici u New Orleansu, je kazala da će bogatašice i dalje imati pristup pobačaju, dok će "siromašne žene" završiti u skrovitim uličicama na ilegalnim pobočajima.

S druge strane Tere Harding, aktivistica protiv pobačaja, smara da se"mora zaštititi svaki život".

"To znači da priznajemo ljudskost nerođenih", rekla je Harding za BBC.

Prema procjeni udruge Planned Parenthood, zbog odluke Vrhovnog suda bi 36 milijuna Amerikanki reproduktivne dobi moglo izgubiti pravo na pobačaj u svojim državama.

Iako pitanje pobačaja u SAD-u uvijek izaziva užarene rasprave, najnovije istraživanje pokazuje da 61 posto odraslih smatra da bi pobačaj trebao biti legalan uvijek ili u većini slučajeva, dok 37 posto smatra suprotno.


Reci što misliš!