Događaji

iskustva studentskog života u zadru

Studentima ukinut smještaj u studentskom domu - "i što ćemo sad"?

Studentima ukinut smještaj u studentskom domu -
unizd

Prošli je tjedan najavljeno poskupljenje smještaja u studentskom domu u ljetnim mjesecima pa je tako cijena smještaja u studentskom domu tijekom ljetnih mjeseci trebala biti 1500 kuna. No početkom tjedna pojavila se informacija da je ljetni smještaj u studentskom domu - ukinut!

S obzirom na to, razgovarali smo s nekoliko studenata o uvjetima života u studentskim domovima u Zadru te smo htjeli čuti njihovo mišljenje. 

Prva studentica s kojom smo razgovarali rekla nam je nešto o životu u starom studentskom domu.

„Već dvije godine živim u starom studentskom domu. Uvjeti nisu baš kvalitetni u usporedbi s ostalim domovima u RH, međutim cijena je okej. Imamo mrave, prozori propuštaju vjetar i tako...,“ navodi studentica, pa dodaje: „Smatram da bi se dom trebao  definitivno obnoviti pogotovo jer smo čuli da će se cijena dogodine dići. Ako poskupi, potrebno je opravdati tu cijenu time da se barem dijelom nešto uredi. Za 300 kuna se nemamo što previše žaliti.“

Drugi student je naveo kako je mjesec dana živio u novom studentskom domu te je podijelio svoje iskustvo.

„U novom domu postoji izbor između dvokrevetnih i trokrevetnih soba, cijena dvokrevetne sobe je 825 kuna, a trokrevetne 675 kuna. Ja sam bio u trokrevetnoj i dojam je katastrofa. Gotovo nijedan obećan uvjet nije ispunjen: u domu ne radi klima, nema tople vode, namještaj je klimav, vrata od wc-a se ne mogu zatvoriti, curi voda i nitko to ne popravlja čak ni nakon brojnih žalbi“ navodi student pa dodaje kako ravnatelj doma gotovo nikad nije dostupan.  Najveći mu je problem bio, kaže, pranje odjeće.

„Cijena pranja je 25 kuna i ne smijemo koristiti vlastiti deterdžent i omekšivač, te budući da ne smijemo imati sušila za odjeću, moramo plaćati i sušenje u sušilici još dodatnih 15 kuna, dok smo u starom domu pranje i sušenje plaćali svaku uslugu 5 kuna.“

Osim pranja odjeće, navodi kako se ni obećana menza u novom studentskom domu još nije otvorila, iako je sve spremno. Smatra da je s obzirom na uvjete ljetna cijena previsoka.

Na službenim stranicama Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru pojavila se informacija da su poslali dopis ravnatelju centra za studentski standard Jurici Kardumu u vezi poskupljenja ljetnog smještaja, ali kada smo im se javili za komentar, nisu nam odgovorili.

Ukinut smještaj

Umjesto odgovora na upite o poskupljenju, u utorak ujutro je u Facebook grupi koja okuplja studente Sveučilišta u Zadru osvanula objava studentice koja tvrdi da je ljetni smještaj ukinut. Uz dopuštenje autorice, objavu prenosimo u cijelosti.

Iskustvo sa studentskim domom u Zadru, ljeto '22.

Podizanje cijene za smještaj u  8. mjesecu s prošlogodišnjih 900 kn na novih 1500 kn (lol) za koju saznaš tek kad se ideš prijaviti za smještaj (cijena za stari dom, ne pričamo čak ni o luksuzu od novog doma). Zatim uobičajena procedura prosječnog studenta, odnosno obraćanje studentskom zboru i traženje barem nekog objašnjenja za novu cijenu. Nakon tog dolazi do novog poklona za studente, a to je da 21.6. dobiješ poziv i informiraju te da je ljetni smještaj u studentskom domu ukinut.  Ovom prilikom pozdravljam kolege koji su već počeli raditi sezonu i računali na taj dom preko ljeta, a sada su, tijekom ispitnih rokova i poprilično kasno za traženje stana, saznali da su izgubili smještaj za koji su se već prijavili, usprkos smiješnoj cijeni.

I nakon ovog saznanja, upitali smo Studentski zbor za komentar, ali do zaključivanja ovog teksta se nisu javili - čini se da studentima ne preostaje ništa drugo, nego tražiti sobe usred sezone i nadati se najboljem.

 

 


Reci što misliš!