Događaji

Branka Ivančan Picek

Ravnateljica DHMZ-a: Nema dokaza da je protugradna obrana učinkovita

Ravnateljica DHMZ-a: Nema dokaza da je protugradna obrana učinkovita
Anđelko Stričak

Komentirala je izjavu Zorislava Šubarića, umirovljenog stručnjaka za protugradnu obranu koji tvrdi da ona funkcionira i da se njome šteta od nevremena u srijedu mogla ublažiti.

“Moram reći da je službeno stajalište DHMZ-a i meteorološke struke posve suprotno od ovog. Već jedno duže vrijeme, preko 20 godina, nema znanstvenih dokaza da je upravo protugradna obrana učinkovita na način kako se radi ili raketama ili prizemnim generatorima. Vrlo je teško dokazati njezinu učinkovistost, ali svi znanstveni svjetski rezultati govore da nema nekog velikog signala. Prema tome, ako nema ekonomske isplativosti takve obrane, Svjetska meteorološka organizacija je pri stajalištu da se ona ne treba operativno provoditi nego da treba uložiti u istraživanje takvih složenih olujnih procesa u atmosferi”, rekla je  ravnateljica DHMZ-a, Branka Ivančan Picek za N1.

Kaže i kako očito postoji neka interesna skupina ljudi koji zagovaraju stav da je protugradna obrana učinkovita.

“Taj sustav je uspostavljen u dobroj namjeri prije 50 godina, međutim znantsveni pokazatelji su se od tog vremena jako promijenili. EU je napustila taj sustav obrane, EU ne poznaje takvu legislativu, u Hrvatskoj postoji Zakon o obrani od tuče, nijedna zemlja EU to više nema. Imaju sporadične obrane od tuče ili raketnom ili avionskom komponentom, ali nefinancirno državnim budžetom nego lokalne zajednice ili prvatnim budžetom”, veli.

Osvrnula se ponovno konkretno na Šubarića koji je dao i primjer jedne prijašnje oluje:

“Kao prvo, kolega je rekao jednu veliku neistinu, oblak je nastao nad prostorom BiH, došao je do RS-a, oni su tamo svojom protugradnom obranom radili, no kada je prešao Savu, prešao je na područje požeše kotline, mi smo napravili analizu te situacije i ona pokazuje da je oblak, čisto zbog orografskog utjecaja, pojačao na našem području i nastavio je svoj put prema Mađarskoj.

Druga činjenica je isto neistinita da obrana od tuče u to vrijeme nije radila. Stvar se dogodila krajem lipnja prošle godine, međutim, naša protugradna obrana započela je 15. lipnja, dakle, radila je”, veli.

Istaknula je i kako će takve pojave u budućnosti biti još češće zbog klimatskih promjena i da se nećemo zaštititi ulaganjem novca u protugradnu obranu nego u zaštitu kao što su mreže ili u osiguranje.


Reci što misliš!