Događaji

zanimljivo

U Gaženici temeljito se istražuju arheološki ostaci antičkoga vodovoda

U Gaženici temeljito se istražuju arheološki ostaci antičkoga vodovoda
Dino Stanin/PIXSELL

U industrijskoj zoni u zadarskoj Gaženici temeljito se istražuju arheološki ostaci antičkoga vodovoda

U industrijskoj zoni u zadarskoj Gaženici temeljito se istražuju arheološki ostaci antičkoga vodovoda starog oko dvije tisuće godina koji je u rimski Zadar vodu dovodio iz izvora Biba na Vranskom jezeru. Bili smo na arheološkom lokalitetu, gdje je iz zemlje izronio dio vodovoda dugačak skoro 150 metara, javlja radio Zadar.

Na arheološkom nalazištu u Gaženici dočekao nas je poznati zadarski arheolog dr. Smiljan Gluščević, voditelj istraživanja na kojemu je angažirana zadarska tvrtka Arheologija Art. 

Na području Gaženice otkriven rimski akvadukt iz doba cara Trajana Rimski akvadukt iz doba cara Trajana u Gaženici

Arheolozi su za trasu vodovoda znali dosta dugo, a sada su otkrili i u kakvom je stanju dionica vodovoda za koji se pretpostavlja da je izgrađen u doba rimskog cara Trajana (od 98. do 117. godine). 

Bio je to 40 kilometara dugačak magistralni vodovod. - To izgleda vrlo dugačko. I jest dugačko. Imali smo i drugi kraći vodovod koji je vodio od Crnoga također do Zadra, ali samo par kilometara, pojašnjava  dr. Gluščević. 

Na dijelu u Gaženici sastojao se od dva paralelna zida i kanala u sredini koji je bio dobro izoliran takozvanom hidrauličnom žbukom i prekriven zemljom. 

- A onda je unutarnji kanal koji je bio koničan sa strana, dolje ravan i dolazio je na taj osnovni hidraulični sloj, bio rađen od sasvim fino mljevene cigle i jako finog pijeska te gašenog vapna. Bio je zaglađen i povećavao tu vodonepropusnost, a zbog glatkoće je omogućavao lakši protok vode, navodi zadarski arheolog.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti