Događaji

OTARNOS

Učenici OŠ Starigrad posjetili uzgajalište školjkaša u Velebitskom kanalu

Učenici OŠ Starigrad posjetili uzgajalište školjkaša u Velebitskom kanalu

U sklopu projekta Očuvanje Tradicije Akvakulture i Ribarstva Novigrada, Obrovca i Starigrada (OTARNOS) udruge Društvo istraživača mora – 20000 milja 10. svibnja 2022. godine održana treća radionica „Kulturno-maritimna baština Tri mora“ s učenicima Osnovne škole Starigrad na uzgajalištu dagnji „B.R.Z. Dagnja“

U utorak, 10. svibnja 2022. godine održana je treća edukativna radionica „Kulturno-maritimna baština Tri mora“ za osnovnoškolce iz Starigrada u sklopu projekta Očuvanje Tradicije Akvakulture i Ribarstva Novigrada, Obrovca i Starigrada (akronim: OTARNOS) udruge Društvo istraživača mora – 20000 milja. Učenici Osnovne škole Starigrad posjetili su uzgajalište školjkaša u Velebitskom kanalu - uzgajalište dagnji braniteljsko-ribarske zadruge „Dagnja“ u Selinama. Učenike je dočekao gospodin Dražen Štuc te je osnovnoškolce proveo kroz proces uzgoja dagnji.

Na radionici je prisustvovalo 13 učenika od 6. razreda, zajedno s njihovom nastavnicom Anom Katalinić Bach. 

Radionicu je održala voditeljica projekta Sanja Stipić Dell'Orco (mag. biologije i ekologije mora/učiteljica Prirode i Biologije) u sklopu tripartitnog edukativnog programa za osnovnoškolce. Prvi dio odrađen je još u rujnu, a drugi u listopadu 2021. godine u prostorijama škole i uključivao je predavanje o bioraznolikosti, hranidbenoj mreži u moru, ali i sektoru ribarstva (ribolovu i akvakulturi), dok je treći dio radionice odrađen u obliku ove izvanučionične aktivnosti. 

Projekt je prijavljen na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.2. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne – maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture te sadrži prioritete i ciljeve Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 349.775,78 kn a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) u iznosu od 297.309,41 kn odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok je 15% sufinancirano iz državnog proračuna RH u iznosu od 52.466,37 kn.

Projekt se provodi u javno – civilnom partnerstvu s Općinom Novigrad i Srednjom školom Obrovac. Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Društvo istraživača mora – 20000 milja.


Reci što misliš!