video
Drugi dan 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala: Reci DA! okusima bijele i plave ribe iz mora oko Zadra
Riblja terina, zapravo pašteta od hame umotana u nori algu uz čips od sushi riže sjajnog chefa Restorana „Foša“ Saše Begana te pašticada od tune sa šarenom palentom šefice kuhinje hotela „Mediteran“ Smiljane Prtenjača, bile su glavne gastro teme drugog dana 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala koji se od ponedjeljka do subote održava na Trgu Petra Zoranića u Zadru.
Uz njih su specijalitete od plave ribe, tune i srdele, pripremali i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te Srednje škole Biograd. Vodili su ih njihovi profesori i mentori Mirko Poljak, Josip Vrsaljko iz hotela „Almayer“, Ivan Brdar i profesorica slastičarstva Kristina Lončar. Oni su zajedno pekli ribu na gradelama, ali i vješto motali suhi rolice za goste Festivala, ponajviše za turiste koji su u utorak, slobodno se može reći, preplavili zadarski Poluotok. Oblaci su u utorak sakrili sunce i olakšali ovu kasnu proljetnu vrućinu, pa se šator Festivala napunio gostima.
A ako je gostima trebalo osvježenje mogli su ga dobiti u hladnim
koktelima od „Maraskinih“ pića koje su miješali učenici pod
vodstvom prof. Katarine Čučić, Ožujskim pivom ili vinima vinarija
Degarra, Fiolić i Kraljevski vinogradi koji su na ovom projektu
partneri organizatoru, Turističkoj zajednici grada Zadra. Na
Festivalu su stalno prisutni i začini „Kotanyi“ koje kuhari
obilno koriste u pripremi svojih jela.
Prezentacija Zadra kao grada plave ribe nastavit će se i u
srijedu, trećeg dana Festivala. Svoj cooking show će održati
mladi zadarski kuhar Klaudio Mrkić. On će kreirati nekoliko jela
na temu „Plava riba na moderan način pripreme''. Što sve – neka
ostane iznenađenje.
Sa svojim jelima će na Festivalu sudjelovati i restoran „Četiri kantuna“ koji će ponuditi pašticadu od tune, restoran „Stipe“ sa svojom mariniranom tunom te kuhinja „Tursthotela“ sa svojim jelima od srdela i tune. Naravno, na Festivalu će i dalje biti aktivni učenici zadarske i biogradske srednje škole, budući kuhari i konobari koji će neumorno motati sushi i peći ribu na gradelama.
Glazbeni dio i u srijedu pokriva DJ Mate Kokić, a u 11:30 predviđen je nastup grupe Scifidelity Orchestra. Naravno, na Zoranićevom trgu je i dalje otvorena Gastro pijaca sa štandovima na kojima OPG-ovi nude svoje zelene proizvode, Paška sirana svoje sireve, Ninska solana svoje proizvode od soli – uključujući i Cvijet soli, a obitelj Matulić svoje „Pašmanero“ proizvode, fermentirane ljute umake i acceta.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Pročelnik Službe za kirurgiju Opće bolnice Zadar, izv.prof.dr.sc.Ivan Bačić, dr.med., boravio je proteklog tjedna u Rijeci. Ondje je, zajedno s torakalnim kirurzima iz KBC-a Rijeka, izvodio operacije u prsnom košu minimalno invazivnom tehnikom.
Izdvojeno
-
Grad Benkovac je kroz provedbu Intervencijskog plana s ciljem rješavanja problematike stambenog zbrinjavanja svojih građana tijekom 2023. godine izgradio 2 stambene zgrade u ulici Plemena Lapčana na Kaštelu u Benkovcu.
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Crkvenom kod kućnog broja 11.
-
Dalmatinska pjesma i klapski zvuk dobit će posebno mjesto na ovogodišnjem Adventu u Zadru uz nastup Matea Grgata, tenora iz malog mjesta Otok u Dalmatinskoj zagori.
Reci što misliš!