Događaji

video

Drugi dan 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala: Reci DA! okusima bijele i plave ribe iz mora oko Zadra

Drugi dan 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala: Reci DA! okusima bijele i plave ribe iz mora oko Zadra
Fabio Šimičev

Riblja terina, zapravo pašteta od hame umotana u nori algu uz čips od sushi riže sjajnog chefa Restorana „Foša“ Saše Begana te pašticada od tune sa šarenom palentom šefice kuhinje hotela „Mediteran“ Smiljane Prtenjača, bile su glavne gastro teme drugog dana 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala koji se od ponedjeljka do subote održava na Trgu Petra Zoranića u Zadru.

Uz njih su specijalitete od plave ribe, tune i srdele, pripremali i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te Srednje škole Biograd. Vodili su ih njihovi profesori i mentori Mirko Poljak, Josip Vrsaljko iz hotela „Almayer“, Ivan Brdar i profesorica slastičarstva Kristina Lončar. Oni su zajedno pekli ribu na gradelama, ali i vješto motali suhi rolice za goste Festivala, ponajviše za turiste koji su u utorak, slobodno se može reći, preplavili zadarski Poluotok. Oblaci su u utorak sakrili sunce i olakšali ovu kasnu proljetnu vrućinu, pa se šator Festivala napunio gostima.

Drugi dan 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala: Reci DA! okusima bijele i plave ribe iz mora oko Zadra Drugi dan 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala

A ako je gostima trebalo osvježenje mogli su ga dobiti u hladnim koktelima od „Maraskinih“ pića koje su miješali učenici pod vodstvom prof. Katarine Čučić, Ožujskim pivom ili vinima vinarija Degarra, Fiolić i Kraljevski vinogradi koji su na ovom projektu partneri organizatoru, Turističkoj zajednici grada Zadra. Na Festivalu su stalno prisutni i začini „Kotanyi“ koje kuhari obilno koriste u pripremi svojih jela.

Prezentacija Zadra kao grada plave ribe nastavit će se i u srijedu, trećeg dana Festivala. Svoj cooking show će održati mladi zadarski kuhar Klaudio Mrkić. On će kreirati nekoliko jela na temu „Plava riba na moderan način pripreme''. Što sve – neka ostane iznenađenje.

Sa svojim jelima će na Festivalu sudjelovati i restoran „Četiri kantuna“ koji će ponuditi pašticadu od tune, restoran „Stipe“ sa svojom mariniranom tunom te kuhinja „Tursthotela“ sa svojim jelima od srdela i tune. Naravno, na Festivalu će i dalje biti aktivni učenici zadarske i biogradske srednje škole, budući kuhari i konobari koji će neumorno motati sushi i peći ribu na gradelama.

Glazbeni dio i u srijedu pokriva DJ Mate Kokić, a u 11:30 predviđen je nastup grupe Scifidelity Orchestra. Naravno, na Zoranićevom trgu je i dalje otvorena Gastro pijaca sa štandovima na kojima OPG-ovi nude svoje zelene proizvode, Paška sirana svoje sireve, Ninska solana svoje proizvode od soli – uključujući i Cvijet soli, a obitelj Matulić svoje „Pašmanero“ proizvode, fermentirane ljute umake i acceta.


Reci što misliš!