Prvi dan 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala
Chef Robert Pinto priprema srdele i tune na tradicionalne načine
U ponedjeljak točno u 10 sati na Trgu Petra Zoranića započinje 6. Tuna, Sushi & Wine Festival koji će trajati sve do 21. svibnja.
Trg će za to vrijeme biti pretvoren u Gastro pijacu na kojoj će svoje proizvode nuditi nekoliko OPG-a sa šireg zadarskog područja, a šestodnevnu gastronomsku priču na temu plave ribe otvorit će zadarski chef i vlasnik Trattorie „Maditerraneo“ Robert Pinto, zajedno s učenicima Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole koje Pinto podučava kulinarstvu te učenicima Srednje škole Biograd. Sa svojim ribljim jelima prvog dana Festivala predstavit će se i poznati zadarski Restoran „Kornat“.
Chef Pinto je svoj cooking show osmislio na teme koje je pronašao u bogatoj tradiciji pripremanja i čuvanja plave ribe u zadarskom kraju.
- Želim pokazati kako su nekada, prije hladnjaka i zamrzivača, ribari i kuhari čuvali ribu i riblja jela, kaže on.
- Od saura i marinada koje su se nekad radile mi danas možemo, uz malo invencije i začina, dobiti izvrsna jela. Dakle, ponudit ću tradicionalni saur od srdele te jednu staru riblju marinadu u kojoj je glavni začin peršin, petrusimul.
Dok Pinto bude pripremao svoje marinirane srdele, učenici će na
gradelama peći tunjevinu, ali i posjetiteljima nuditi sushi
rolice.
U gastro programu sudjeluju i zadarske vinarije Degarra, Fiolić i
Kraljevski vinogradi, a u ponudi će biti i Ožujsko pivo. Maraska
je osigurala svoja pića za koktele koji će se pripremati za
vrijeme trajanja Festivala.
Program koji će trajati do 13:30 sati vodit će novinar Damir Granić, dok je glazbeni dio programa prepušten poznatom zadarskom DJ-u Mati Kokiću.
Istodobno će na Trgu Petra Zoranića biti otvorena i izložba fotografija Jose Špralje i njegovog unuka Jeana Marca Saridnija pod nazivom „Tuna“, koja je prvi put postavljena još prije 20-ak godina, a u atriju palače Cedulin otvorit će se izložba fotografija Danijela Kolege „Ravnoteža“.
Bonovi za hranu stoje 25 kuna, za piće 10 kuna, a sav prihod je namijenjen za opremanje kulinarskog kabineta Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole na Puntamici te Ligi za borbu protiv raka Zadar.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
U sklopu izvođenja radova tvrtke Euro projekt d.o.o. na izgradnji javnog sustava odvodnje od nedjelje, 15. prosinca 2024. godine započinje izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području gradskog naselja Vidikovac.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Crkvenom kod kućnog broja 11.
Izdvojeno
-
Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.
-
Joško Čagalj Jole, omiljeni splitski pjevač poznat po energičnim nastupima i zaraznom veselju, ponovno će razveseliti Zadrane na Adventu.
-
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u petak u Zagrebu da Hrvatska želi da proces dijaloga između Kosova i Srbije dovede do normalizacije odnosa i međusobnog priznanja, no njegov kosovski kolega Albin Kurti je kazao da je za to potrebna "normalna Srbija", koja trenutno nije "demokratska".
-
„Kao što pomorci, boreći se s valovima, brodom sigurno uplove u porat, tako i CTG aparat, koristeći ultrazvučne valove, pomaže pri sigurnom porodu“; tako je ravnatelj Pomorske škole Zadar, Marin Perinić, sasvim lijepo dočarao još jednu u nizu donacija svoje škole usmjerene prema Općoj bolnici Zadar, točnije Službi za ginekologiju i opstetriciju.
Reci što misliš!