prvi u gradu
U Zadru otvoren veganski restoran: U The Botanistu nema namirnica životinjskog porijekla!
Restoranska i gastro ponuda našeg grada od jučer je bogatija za jedan novi biser. Naime, otvoren je prvi veganski restoran pod imenom "The Botanist"
Novootvoreni restoran nalazi se u Varoši uz samu rivu, a već večer otvorenja privukla je brojne posjetitelje koji su s velikim zanimanjem dočekali ideju o postojanju jednog takvog restorana u našem gradu.
Dakle, radi se o "plant based" restoranu koji svoju gastronomsku
ponudu temelji na namirnicama koje nisu životinjskog porijekla.
Restoran su otvorila četiri brata Stanišić - Roko, Duje,
Vice i Lujo. Njih trojica su vegetarijanci, dok je Vice,
koji za sebe kaže da je logistika u ovoj priči, vegan i to već
sedam godina. Najmlađi brat Lujo u Ražancu je otvorio
vegetarijanski restoran koji je postao pravi hit, pa i među
lokalnim stanovništvom.
Vice živi i radi u Stockholmu, gdje je bio i veganski aktivist, i vjeruje kako će njihov restoran dovesti do promjene svijesti kod ljudi jer veganska jela koja se tu nude su ukusna i zadovoljit će i najtvrdokornija nepca.
Vice za sebe kaže da je etnički vegan. Najprije je bio vegetarijanac, a kad se odselio u Švedsku opet se vratio na meso, sve dok nije pogledao film na youtubeu "Dairy is scary".
- Ovaj će restoran biti kao oaza u pustinji za sve
vegane, čak i vegetarijance. Cilj naše obitelji je da
pokažemo ljudima što se sve može napraviti po pitanju
veganstva. To nije nešto što bi ljudi trebali izbjegavati
jer su svi u nekom trenutku u životu pojeli vegansku mrkvu,
papriku ili salatu, i svi su preživjeli. Sedam godina sam
vegan i nikad jači nisam bio i ako ja nisam dokaz da se može
živjeti bez mesa, mlijeka i svega ostaloga, onda ne znam tko
je! - priča nam Vice.
- Mi Hrvati, pogotovo Dalmatinci, smo navikli da se na tanjuru uvijek nalazi komad mesa, malo krumpira, nešto zeleno i to je sva prehrana. Kad sam izbacio meso, što je 25 posto prehrane, i počeo otkrivati koje sve biljke postoje na svijetu, od sjemenki, voća i povrća, bio sam začuđen. Kad sam uronio u taj bazen informacija, cijeli svijet mi se promijenio, ništa više nisam mogao gledati istim očima, pogotovo nakon tog malog filma. Veganski recepti za početnike - kako je to dobro izgledalo! - s oduševljenjem priča.
Cijeli menu "The Botanista" osmislila je Marina Minko, jedna od najboljih hrvatskih veganskih kuharica, koja se bavi i edukacijom veganskih kuhara. Osmislila ga je u pet dana, ali joj se toliko svidjela ideja o otvaranju restorana da je u Zadru ostala i duže.
Logo restorana je drvo života na kojem su, uz ljudsko stopalo, i
svi ostali životinjski otisci čime na simboličan način
braća Stanišić poručuju zašto je veganstvo i vegetarijanstvo
njihov odabir.
U restoranu rade četiri kuhara, dok je glavni kuhar mladi Filip koji je entuzijastičan, discipliniran i ovaj je posao prihvatio jer ga smatra velikim izazovom, priča nam Vice. Glavni konobar je Slobodan, koji ima 30 godina iskustva rada u restoranima, i to u onima s Michellinovom zvjezdicom.
- Najinteresantnija stvar na meniju je juha od kamena. To su naši stari jeli kad je bila oskudica svega. Izronili bi kamen na kojem bi bilo algi i dosta trava i stavili bi ga u vodu da se kuha. Ono što se kroz godine algi nakupljalo na kamenu, voda bi izvukla, i sol i okuse, izvadili bi kamen i očistili to i tako su se hranili. To je bila, uz palentu, jedna od glavnih stvari za jesti. Mi smo to vratili na menu, uz tjesteninu s češnjakom koja, kad se stavi u juhu, samo se rastvori - otkriva nam Vice neke od "highlighta" njihove vrlo zanimljive gastro ponude, od čega smo nešto i mi imali priliku degustirati.
Dakle, raznih je specijaliteta na meniju, od juha, deserata, pa i ukusnih hamburgera od veganskog mesa, kao i nešto što se zove "Lavlja griva", a sadrži gljive i vegansko meso. U 2022. je napredovala sva ta tehnologija i način pravljenja veganske hrane, kako prirodne tako i one pretvorene u vegansku hranu pa su ukusi izvrsni.
- Dođite i budite hrabri i probajte vegansku spizu i nakon toga nećete više istim očima gledati na tanjur pun mesa. Nudimo kvalitetu i ovaj će restoran postati tradicija, na predivnom je položaju, nitko nema ovakav ambijent. Ekipa koju imamo tu puna je profesionalaca, pozitive. Moja tri brata će svakom gostu kroz par rečenica učiniti da boravak u Zadru i u ovom restoranu bude nešto čega će se dugo sjećati - pozvao je Vice.
Ipak, kako se tijekom posljednjih godina, a čega smo i svjedoci, počela mijenjati svijest kako veganstvo više nije tabu i povezano s nekim ekstremizmom, vjerujemo da će brojni biti oni koji će doći isprobati ove okuse.
Vezane vijesti
-
Na području Policijske uprave zadarske u prvih pet mjeseci 2022. godine, evidentirane su ukupno 34 prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala.
-
Novinari magazina Život, jednog od najutjecajnijih pisanih medija u Slovačkoj, boravili su na otoku Viru. Reportaža o otoku čitat će se i na njihovom portalu www.zivot.pluska.sk
-
Kretanje brodova Tankerske plovidbe d.d. u tjednu od 30. lipnja do 6. srpnja godine.
-
4. Mediteranski lutkarski festival - MEDITERANEO će se održati u Kazalištu lutaka Zadar od 29. lipnja do 3. srpnja 2022.
Izdvojeno
-
Belgijski napadač Romelu Lukaku za sljedeću će sezonu biti posuđen milanskom Interu, potvrdio je u srijedu njegov sadašnji klub Chelsea.
-
Hrvatske košarkaše u četvrtak (20.15 sati) u ljubljanskoj Areni Stožice čeka pretposljednji dvoboj u prvom krugu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. protiv reprezentacije Slovenije, a dan uoči dvoboja izbornik Damir Mulaomerović odredio je 12 igrača koji će biti prijavljeni za taj dvoboj.
-
Polufinalna utakmica reprezentacija Hrvatske i Španjolske na Svjetskom prvenstvu vaterpolista, koja je prema predviđenom rasporedu trebala biti odigrana u petak, 1. srpnja, u terminu od 21.00 sat, premještena je u termin od 19.30 sati odlukom domaćina.
-
Muška vaterpolska reprezentacija Italije posljednji je polufinalist Svjetskog prvenstva u Budimpešti, gdje je u srijedu u četvrtfinalu šokirala domaću izabranu vrstu pobijedivši ju sa 11-10 (2-3, 4-2, 2-1, 4-3).
Reci što misliš!