Događaji

1. Dani vina i gastronomije Zadarske županije

Kako povezati lokalne vinare, uljare, OPG-ove s hotelijerima i ugostiteljima zadarske regije

Kako povezati lokalne vinare, uljare, OPG-ove s hotelijerima i ugostiteljima zadarske regije
eZadar

U Kneževoj palači održani su 1. Dani vina i gastronomije Zadarske županije u organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije i u suradnji sa Zadarskom županijom

Ovaj je događaj zamišljen kao susret lokalnih proizvođača s hotelijerima i ugostiteljima zadarske regije s ciljem međusobnog povezivanja, a sve kako bi se u budućnosti na vinskim kartama i jelovnicima našle lokalne namirnice i vina.

Na ovom je događanju bilo dvadesetak izvođača koji su se predstavili svojim proizvodima, a među njima je bilo vinara, OPG-ova, mesnica, sirana, uljara i slično.

- Kvaliteta zadarskih vina je daleko prepoznata. Nemojmo spominjati samo crna vina, imamo jako kvalitetna i bijela, rose i pjenušava vina. Spomenut ću samo da smo prošle godine na Decanter natjecanju najvrijednije medalje osvojili s bijelim vinima. Vina zadarske regije su prepozata prodaju se duž cijele Hrvatske, cijelog priobalja pa čak i u samom Zagrebu. Treba uvjeriti lokalne ugostitelje da je lokalni proizvod kvalitetan, da se ne moraju sramiti se ponuditi ga, kvaliteta je neupitna samo je stvar volje za suradnjom - rekao nam je tom prigodom Ivan Stiblik, sommelier i organizator poznate vinske manifestacije Zadar Wine Festival.

Inače, ovaj je događaj organiziran i uz podršku Udruge vinara Zadarske županije, Obrtničke komore Zadarske županije, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar, te Hotelijersko-ugostiteljske škole Zadar.

Kad govorimo o lokalnim vinima i njihovom plasmanu na tržište, neupitno se postavlja i pitanje cijene vina primjerice, iz Južne Amerike i njihova cijena u trgovinama.

- Kod nas je situacija da proizvođač ima visokoulazne troškove, boca, etiketa, kapica, čepova, jednostavno nam je nesrazmjer cijena s ostatkom svijeta i zbog toga se događa da je naš proizvod nešto skuplji. S druge strane, naš proizvod često raste na krševitom tlu koji daje manje prinose, na kojemu se više radi i sam taj prinos generira manju količinu proizvoda koje moramo pretočiti u cijenu - smatra Stiblik i naglašava:

- Trebaju se ujediniti, predstaviti se kao jedno tijelo, kao jedna regija, da se spominje to da vina dolaze iz Zadarske županije. Nitko nije ovdje toliko velik da može sam nastupati, a ako se ujedine, sigurno će biti bolji i kvalitetniji efekt na tržištu.

1. Dani vina i gastronomije počeli su "Be to be" prezentacijom i upoznavanjem hotelijera i ugostitelja s lokalnim proizvođačima, nakon toga smo održali jednu kratku panel prezentaciju Manuele Plohl, osnivačica udruge Vinum i predavač na Wine Academy Croatia, koja je vizulano pokazala što bi mogla biti zadarska regija za 20 do 30 godina i koji potencijal daje u uspredbi s drugim svjetskim regijama koje su se razvile na bazi vina i gastronomije.

Tom su prigodom učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole pripremili šest jela predvođeni mentorom Renatom Kraljevom, a sva ta jela su se mogla kušati, odnosno sljubiti s vinima zadarske regije.


Reci što misliš!