1. Dani vina i gastronomije Zadarske županije
Kako povezati lokalne vinare, uljare, OPG-ove s hotelijerima i ugostiteljima zadarske regije
U Kneževoj palači održani su 1. Dani vina i gastronomije Zadarske županije u organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije i u suradnji sa Zadarskom županijom
Ovaj je događaj zamišljen kao susret lokalnih proizvođača s hotelijerima i ugostiteljima zadarske regije s ciljem međusobnog povezivanja, a sve kako bi se u budućnosti na vinskim kartama i jelovnicima našle lokalne namirnice i vina.
Na ovom je događanju bilo dvadesetak izvođača koji su se predstavili svojim proizvodima, a među njima je bilo vinara, OPG-ova, mesnica, sirana, uljara i slično.
- Kvaliteta zadarskih vina je daleko prepoznata. Nemojmo spominjati samo crna vina, imamo jako kvalitetna i bijela, rose i pjenušava vina. Spomenut ću samo da smo prošle godine na Decanter natjecanju najvrijednije medalje osvojili s bijelim vinima. Vina zadarske regije su prepozata prodaju se duž cijele Hrvatske, cijelog priobalja pa čak i u samom Zagrebu. Treba uvjeriti lokalne ugostitelje da je lokalni proizvod kvalitetan, da se ne moraju sramiti se ponuditi ga, kvaliteta je neupitna samo je stvar volje za suradnjom - rekao nam je tom prigodom Ivan Stiblik, sommelier i organizator poznate vinske manifestacije Zadar Wine Festival.
Inače, ovaj je događaj organiziran i uz podršku Udruge vinara Zadarske županije, Obrtničke komore Zadarske županije, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar, te Hotelijersko-ugostiteljske škole Zadar.
Kad govorimo o lokalnim vinima i njihovom plasmanu na tržište, neupitno se postavlja i pitanje cijene vina primjerice, iz Južne Amerike i njihova cijena u trgovinama.
- Kod nas je situacija da proizvođač ima visokoulazne troškove, boca, etiketa, kapica, čepova, jednostavno nam je nesrazmjer cijena s ostatkom svijeta i zbog toga se događa da je naš proizvod nešto skuplji. S druge strane, naš proizvod često raste na krševitom tlu koji daje manje prinose, na kojemu se više radi i sam taj prinos generira manju količinu proizvoda koje moramo pretočiti u cijenu - smatra Stiblik i naglašava:
- Trebaju se ujediniti, predstaviti se kao jedno tijelo, kao jedna regija, da se spominje to da vina dolaze iz Zadarske županije. Nitko nije ovdje toliko velik da može sam nastupati, a ako se ujedine, sigurno će biti bolji i kvalitetniji efekt na tržištu.
1. Dani vina i gastronomije počeli su "Be to be" prezentacijom i upoznavanjem hotelijera i ugostitelja s lokalnim proizvođačima, nakon toga smo održali jednu kratku panel prezentaciju Manuele Plohl, osnivačica udruge Vinum i predavač na Wine Academy Croatia, koja je vizulano pokazala što bi mogla biti zadarska regija za 20 do 30 godina i koji potencijal daje u uspredbi s drugim svjetskim regijama koje su se razvile na bazi vina i gastronomije.
Tom su prigodom učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole pripremili šest jela predvođeni mentorom Renatom Kraljevom, a sva ta jela su se mogla kušati, odnosno sljubiti s vinima zadarske regije.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Visit Kolan poziva na "Advent u Kolanu" u subotu, 14.prosinca u 19:00 sati na Trgu kralja Tomislava u Kolanu, uživajte u preukusnoj hrani koju pripremaju učenici SŠ Bartul Kašić.
-
Pročelnik Službe za kirurgiju Opće bolnice Zadar, izv.prof.dr.sc.Ivan Bačić, dr.med., boravio je proteklog tjedna u Rijeci. Ondje je, zajedno s torakalnim kirurzima iz KBC-a Rijeka, izvodio operacije u prsnom košu minimalno invazivnom tehnikom.
Izdvojeno
-
Narodni trg će tijekom sljedećih nekoliko dana, do iza Božića postati prava oaza glazbe i harmonije, gdje će se susresti domaći i lokalni zborovi koji donose čaroliju blagdanskog duha u sklopu zadarskog Adventa.
-
Ukupno 80% Hrvata planira kupovati božićne poklone, a čini se da na tome ne planiraju štedjeti jer ove godine bilježimo rast broja onih koji će tim povodom izdvojiti veće iznose
-
Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) pokrenula je postupak javne nabave za 1200 vodoobojnih jakni i jednako toliko hlača, ukupne procijenjene vrijednosti od 757.500 eura.
-
Sve dobre stvari se dogode spontano, tako je bilo i ovo. Inicijativom građana, za kraj godine pokrenuta je humanitarnu akcija s ciljem pomoći Udruzi za pomoć ženi i djetetu Duga iz Zadra.
Reci što misliš!