Događaji

ministar pojasnio

Beroš: Sve ostaje isto, nećete morati s covid potvrdom kod obiteljskog liječnika

Beroš: Sve ostaje isto, nećete morati s covid potvrdom kod obiteljskog liječnika
Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Jučer je na snagu stupila odluka Stožera zbog koje su se danas pojavile interpretacije da će svi pacijenti odsad morati imati covid-potvrde za ulaz u sve zdravstvene institucije, pa i za odlazak liječniku obiteljske medicine ili za bolničke ambulante.

No kako doznaje Index, to nije točno.

I dalje ostaju iznimke koje su vrijedile i ranije, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti covid-potvrde nisu potrebne.

Riječ je o "Odluci o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti covid-19 prilikom prijema pacijenata u prostorima zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnih zdravstvenih djelatnika" koju je u ponedjeljak potpisao načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović.

U njoj stoji da pacijenti i njihova pratnja za ulazak u zdravstvene ustanove moraju imati covid-potvrdu ili drugi valjan dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. No radi se samo o dodatnom preciziranju odluke u kojoj se, u skladu s odlukom Ustavnog suda, dodaje i detaljno obrazloženje odluke. I dalje vrijede iznimke iz prethodne odluke prema kojima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti covid-potvrde nisu obavezne.

Potvrdio je to, na Indexov upit, šef Stožera Davor Božinović.

Covid-potvrde, prema tim iznimkama koje i dalje vrijede i koje se uopće ne mijenjaju ovom novom odlukom, pacijenti nisu dužni predočiti ni kada dolaze u zdravstvenu ustanovu radi pružanja hitne medicinske pomoći ili radi pružanja zdravstvene skrbi zbog sumnje na covid-19 ili potvrđene bolesti covid-19.

Oni koji nemaju covid-potvrdu, a dolaze radi planirane hospitalizacije ili planiranog dijagnostičko-terapijskog zahvata koji generira aerosol i dalje će se, kao i dosad, ako se procijeni visok rizik izloženosti infekciji, zaprimati, izolirati i testirati.

Beroš: Za pacijente se ništa ne mijenja

Da se ovom odlukom za pacijente ništa ne mijenja, za Index je potvrdio i ministar zdravstva Vili Beroš. Kazao je kako će pacijenti i dalje obiteljskim liječnicima, ali i u ambulante u bolnicama moći bez covid-potvrda, kao i dosad.

"Riječ je o sigurnosnoj mjeri koja se prilagođava zakonu, precizira se obveza poslodavca da provjerava covid-potvrde tamo gdje se moraju provjeravati i da covid-potvrde moraju posjedovati oni za koje vrijedi ta obveza, ali za pacijente se ništa ne mijenja. Iznimke koje su vrijedile i do sada za primarnu zdravstvenu zaštitu vrijede i dalje", rekao je za Index ministar zdravstva Vili Beroš. 


Reci što misliš!