Događaji

#svijet

Švedska produljuje mjere za dva tjedna zbog rekordnog širenja omikrona

Švedska produljuje mjere za dva tjedna zbog rekordnog širenja omikrona
AP

Švedska će trenutne mjere protiv pandemije produžiti za još dva tjedna, rekao je u srijedu ministar zdravstva dok se varijanta omikron širi rekordnom brzinom.

Švedska je postavila novi dnevni rekord za slučajeve covida-19, registrirajući 89.888 slučajeva 25. siječnja, pokazali su podaci zdravstvenih agencija u srijedu dok se četvrti val virusa proširio diljem zemlje.

Dnevne brojke zaraženih obično se donekle revidiraju jer se sve odgođene evidencije o dodatnim slučajevima dodaju ukupnom broju za određeni dan. Prethodni rekord od 87.446 slučajeva zabilježen je 20. siječnja.

Švedska vlada objavila je nova ograničenja ovog mjeseca jer se zaraznija varijanta omikrona brzo širila, opterećujući zdravstveni sustav zemlje.

Ograničenja znače da se barovi i restorani moraju zatvoriti u 23 sata, a u većim zatvorenim prostorima dopušteno je 500 ljudi.

"Imamo izuzetno visoku razinu širenja", rekla je ministrica zdravstva Lena Hallengren na konferenciji za novinare. "Ograničenja moraju ostati na snazi ​​dva tjedna. Ako sve bude kako je planirano i ako situacija dopusti, ograničenja će nakon toga biti ukinuta."

U Švedskoj je u posljednjih sedam dana potvrđeno oko 270.000 slučajeva zaraze, ali ograničeno testiranje znači da zdravstvena agencija vjeruje da bi stvarni broj mogao biti preko pola milijuna.

Širenje je opteretilo zdravstveni sustav, ali mnogo manje nego tijekom prethodnih valova.

Broj pacijenata liječenih na intenzivnoj njezi bio je između 90 i 120 osoba u protekla četiri tjedna.

Švedska se izdvojila rano u pandemiji odlučivši se protiv mjera izolacije, umjesto toga oslanjajući se na dobrovoljne mjere usmjerene na socijalno distanciranje i dobru higijenu.

Broj smrtnih slučajeva po stanovniku je mnogo veći od nordijskih susjeda, ali niži od većine europskih zemalja koje su se odlučile za izolaciju.


Reci što misliš!