Događaji

gradske priče

Tattoed Traveller: Oduševili su me zadarski bunkeri!

Tattoed Traveller: Oduševili su me zadarski bunkeri!

Upoznali smo Amerikanca koji objavljuje jako cool videa na svojem kanalu pod nazivom Tattoed Traveller. Prati ga skoro 2 tisuće pretplatnika! Posebno voli napuštene objekte, a u posljednjem videu s Juricom Vučetićom obišao je zadarske bunkere.

Devin inače dolazi iz Baltimorea, trenutno živi u Zadru, nije želio da odamo njegovo prezime, a kako kaže, prvi put čuo je za bunkere tek nedavno i odlučio istražiti o čemu se točno radi. Vučetić koji se bavi pomogao mu je u tome i tako je nastao ovaj zanimljiv video. Bunkere inače Grad Zadar planira pretvoriti u novu turističku atrakciju. 

Grad Zadar krajem prosinca održao je za medije predstavljanje projekta Revival na prostoru bunkera na Vidikovcu i obilazak nove turističke rute.

Zadar ima jako dobro očuvane podzemne utvrde,  a bunkeri su se često koristili u Domovinskom ratu.

Devin je ušao u bunker koji se nalazi na Bokanjačkom groblju. Kad se uđe unutra ima više prostorija, a u blizini su bile prostorije u kojima su bili zarobljenici.

- Snimam iz hobija, i jako volim neke čudne lokacije. Mnoge sam snimao u Hravtskoj, imate zaista bogatstvo! Nisam znao da se u Zadru nalazi toliko bunkera. oduševilo me to. Onaj na Bokanjcu spušta se iz groblja, to je jako zanimljivo.

Jurica Vučetić, pravnik, ali i pasionirani istražitelj, upoznao me s rezultatima istraživanja talijanskih logora i fortifikacija u Zadru, kaže nam Devin, a mi s vama dijelimo ove snimke!

Revival projektom, na području grada Zadra uredit će se bunker na Vidikovcu te pripadajući okoliš s izgrađenom tematskom pješačkom stazom koja postaje novo izletište s prekrasnim pogledom na zadarski kanal.

Kroz uređeni bunker i tematsku stazu, posjetitelji će imati priliku upoznati zanimljivu povijest izgubljene baštine 20.-og stoljeća.

Nova turistička kulturna ruta povezuje više bunkera, kojih na zadarskom području ima preko 200. Svojevrsna kratka ruta kreće od bunkera na Vidikovcu, preko Crnog, Križa i Dračevca, uz pratnju stručnog vodiča.

U sklopu projekta već je izvedeno idejno rješenje sanacije bunkera s pripadajućim okolišem, koji podrazumijeva uređenje bunkera za “vojni turizam“ i različita društvena, kulturna i turistička događanja. Uz revitalizaciju podzemne utvrde će se uredit i okoliš na Vidikovcu, a izgradit će se i atraktivna platforma za turiste.

Ukoliko želite saznati više detalja o cijeloj ruti, možete posjetiti web stranicu projekta na kojoj je Sveučilište u Zadru istaknulo sve važne podatke o odabranim građevinama svih partnera projekta Revival.


Reci što misliš!