Događaji

iz mup-a

Božinović: Vrijeme je za zajedničko rješenje izazova migracija i zaštite granica

Božinović: Vrijeme je za zajedničko rješenje izazova migracija i zaštite granica
MUP RH

Na Europskoj konferenciji o upravljanju granicama koja se u četvrtak i petak održala u Vilniusu, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je zadovoljstvo što se sve veća pozornost posvećuje zaštiti vanjskih granica EU, priopćio je MUP

„Vjerujem kako je sazrjelo vrijeme da svi zajedno, u duhu međusobnog povjerenja, napravimo korak naprijed i što prije pronađemo zajedničko održivo rješenje za izazove migracija i zaštite granica”, poručio je Božinović, prenosi MUP.

Istaknuo je kako u sedmoj godini povećanih migracijskih pritisaka, oni postaju sve složeniji i masovniji. No, naglasio je da Hrvatska ne planira postavljanje fizičkih barijera na granici, već snage usmjerava na što skoriju implementaciju novih informacijskih sustava i njihove interoperabilnosti.

U skladu s tim, Hrvatska se nada što skorijem pristupanju šengenskom području jer će jedino na taj način navedene sustave moći u potpunosti i operativno koristiti, navode u priopćenju.

Božinović je zaključio da je Hrvatska sva svoja znanja i iskustva, stečena kroz upravljanje migracijama i nedavno završenih šengenskih evaluacija, spremna staviti na raspolaganje drugim državama EU, a o mogućnosti razmjene iskustava već je uspostavljen kontakt s predstavnicima Litve.

U odnosu na trenutnu situaciju na istočnim granicama, stoji u priopćenju, Hrvatska „u potpunosti osuđuje neprihvatljive postupke instrumentalizacije migranata od strane bjeloruskog režima te izravno pomaganje migrantima u nezakonitim prelascima na područje Litve, Latvije i Poljske”.

Ministar je pozdravio i pohvalio žurnu reakciju Europske komisije i Visokog predstavnika za vanjsku politiku „koji su poduzeli snažne diplomatske akcije prema Iraku te spremnost EASO-a, Frontexa i Europola za brzo upućivanje svojih snaga na istočne granice EU-a. Na taj način demonstrirana je sposobnost da se s razine Europske unije pruži žurna operativna pomoć državama članicama kada se nađu pod iznenadnim pritiskom”, priopćio je MUP.

Dodaju i da dodanu vrijednost neometanom funkcioniranju Schengena Božinović vidi u paketu mjera za jačanje policijske suradnje na EU razini kojim se predviđaju operativne mjere poput zajedničkih policijskih ophodnji.

Hrvatska se u Litvi pridružila izjavi kojom je istaknuto da sigurnost i integritet šengenskog prostora ne smiju biti ugroženi te da područje bez kontrole unutarnjih granica može učinkovito funkcionirati samo ako su vanjske granice pravilno zaštićene, priopćio je MUP.


Reci što misliš!