Događaji

#priznanje

Zadarski Zavod za javno zdravstvo postao referentni centar za dijagnostička rješenja za Jugoistočnu Europu

Zadarski Zavod za javno zdravstvo postao referentni centar za dijagnostička rješenja za Jugoistočnu Europu
eZadar

Zavod za javno zdravstvo Zadar i tvrtka Becton Dickinson potpisali su danas Ugovor o suradnji kojim je Služba za mikrobiologiju i parazitologiju postao BD referentni centar za dijagnostička rješenja za Jugoistočnu Europu

Ovaj Ugovor plod je dugogodišnje partnerske suradnje pri čemu su se koristili najsuvremeniji analizatori i dijagnostičke metode, a potvrda dobrog rada stigla je nakon provedene evaluacije laboratorija za molekularnu dijagnostiku od strane tvrtke BD. U prilog odabira Službe za mikrobiologiju je svakako i činjenica da osim dobrih uvjeta rada i kompetentnog osoblja, Služba  već dulji niz godina posjeduje i akreditaciju prema ISO normi 15189.

Vrijednost ovog Ugovora  je i  u tome što će svi zainteresirani laboratoriji ovog dijela Europe moći doći na detaljnu edukaciju u Zadar gdje će im biti demonstrirana najsuvremenija BD rješenja čime će Zavod dati značajan i nemjerljiv regionalni doprinos u promociji znanja, multidisciplinarne i multiinstitucionalne suradnje te dijagnostičke izvrsnosti.

Tvrtka BD otvorila svoju podružnicu za Jugoistočnu Europu  u Zagrebu te  je prepoznala zadarski laboratorij kao mogućeg partnera i  nakon provedene evaluacije ponudila  je novi  uređaj Zavodu za javno zdravstvo Zadar  na korištenje.

- Zadarski laboratorij za mikrobiologiju je izabran od strane američke tvrtke BD za referentni centar za dijagnostička rješenja vezano za mikrobiološku dijagnostiku na instrumentima koji zadarski laboratorij ima već duže vrijeme i koji su nabavljeni nešto iz decentraliziranih, a dobrim dijelom iz vlastitih sredstava Zavoda, zahvaljujući podršci regionalne samouprave, ali i našeg ravnatelja koji je uvijek davao podršku Službi za mikrobiologiju što se tiče unapređenja mikrobiološke dijagnostike. Zadarski će laboratorij time postati regionalni centar za 14 zemalja jugoistočne Europe te će na taj način iz svih tih zemalja ljudi iz struke moći dolaziti u naš laboratorij kao ogledni laboratorij vezano za edukaciju, upoznavanje s dijagnostičkim rješenjima koje tim putem tvrtka BD nudi – pojasnila je tom prigodom Ivanka Matas, dr.med. spec. mikrobiologije, voditeljica Službe.

335539d374b536ac43d33bfb3bff0fc6.jpg?v=2U skladu sa težnjom da se prate trendovi suvremene dijagnostike  Služba je tijekom 2021. godine započela sa pripremama unaprjeđenja mikrobiološke dijagnostike Humanog papilomavirusa visokog rizika (hr HPV).  S tim u vezi Uprava Službe odlučila uvesti PCR metodu za dijagnostiku HPV te je utvrdila da je najbolje rješenje koje trenutno postoji na tržištu potpuno automatizirani sustav za izolaciju, umnažanje i detekciju DNA ovog virusa sustav tvrtke BD.

Sustav BD VIPER LT  je instaliran u Službi u listopadu 2021. godine. Sustav je dizajniran na način kako bi laboratoriju omogućio vrlo pouzdano, precizno i brzo ispitivanje uzoraka na jednoj automatiziranoj platformi, koja je jednostavna za korištenje i na kojoj su rezultati iznimno pouzdani i točni jer je smanjena mogućnost ljudske pogreške kao  i unakrsne kontaminacije uzraoka i reaktivnsoti s niskorizičnim itpovima HPV-a,  su a što je omogućeno integriranom ekstrakcijom, amplifikacijom i detekcijom nukleinskih kiselina. Ovaj uređaj istovremeno obrađuje do 30 HPV uzoraka po ciklusu, što znači da u smjeni od 8 sati obradi do 90 HPV uzoraka.

0e384ea25193314e163ba4c79cf1dba9.jpg?v=2Ovom metodom se provodi kvalitativna detekcija  DNA 14 visokorizičnih genotipova HPV (16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66 i 68) pri čemu se istovremeno omogućava pojedinačnu genotipizaciju za 6 visokorizičnih tipova (HPV 16,18,31,45,51 i 52) a preostalih 8 genotipova  svrstava u tri skupine (33/58, 35/39/68 i 56/59/66).

Dobiveni rezultati s proširenim informacijama o genotipizaciji su pouzdan temelj liječnicima za procjenu rizika za svakog pacijenta i donošenje odluka o daljnjem praćenju, što je neprocjenjiv doprinos u borbi protiv nastanka i širenja zloćudne bolesti.

Ovo je jedini test za HPV na svijetu koji je odobrila FDA i koji pojedinačno prikazuje genotip 45 koji uzrokuje 12% adenokarcinoma vrata maternice i može biti jednako visokorizičan kao i genotip 18. Ovaj test je jedan od dva trenutno odobrena testa od FDA za primarni skrining i kompatibilan je sa svim skrinig paradigmama koje se trenutno preporučaju u SAD-u.

- U zadnjih pet do deset godina ta molekularna dijagnostika je postala nešto što se mora raditi jer nudi točne pouzdane rezultate koji su gotovi unutar 24 sata. Standardne mikrobiološke metode koje su se koristili prije, su zapravo uzgojne metode, rezultati budu gotovi nakon četiri dana, to je populaciji poznato – urinokulture, brisevi grla, međutim molekularna dijagnostika se sve više razvija i mi smo na tom tragu već pet godina. Naši pacijenti koriste čitav niz naših pretraga, imamo preko 17 metoda, radimo zapravo detekciju prisutnosti urogenitalnog sustava, detekciju respiratornog sustava, kod uzročnika meningitisa, tuberkuloze. U zadnje vrijeme možemo određivati i bakterije, odnosno generezistencija na neke bakterije uzročnike svih crijevnih infekcija. To je prije covida, a sad je još i covid. Pacijenti s našeg područja mogu dobiti kvalitetan nalaz, nalaz koji se brzo dobiva i koji je pouzdan, a to je zapravo bit – pojasnila je Matas.

Što se tiče obveza Zavoda, nakon što je postao referentni centar, one ne postoje kao takve već se baziraju na suradnji.

- Pozvani smo da sudjelujemo u svakom novom projektu koji se odnosi na nove proizvode i na nova dijagnostička sredstva koja se u svijetu odluče ispitivati u nekoliko centara u Europi ili svijetu. Također je, recimo, obveza primiti delegacije koje će doći na edukaciju, razmijeniti iskustva s njima, ako su kao i mi, ili podučiti ih ako nemaju takvu tehnologiju – pojasnila je Biljana Perica, dipl. san. ing., voditeljica Odjel za  molekularnu dijagnostiku.


Reci što misliš!