Događaji

#agrra

Projektom „Možemo zajedno“ do kvalitetnijeg života u ruralnim područjima

Projektom „Možemo zajedno“ do kvalitetnijeg života u ruralnim područjima
AGRRA

Udruga za djecu, mlade i obitelj „Mali koraci“ Benkovac u partnerstvu s Udrugom invalida i osoba s poteškoćama u razvoju Zajedno i Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA provodi projekt „Možemo zajedno - Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“ UP.04.2.1.11.0130.

Jučer 18. prosinca 2021. godine, u centru Benkovca je održano predstavljanje projekta. Na području Grada Benkovca i susjednih općina socijalna uključenost stanovništva je izrazito nerazvijena zbog nepostojanja dovoljno sadržaja i aktivnosti kojima se potiče na društveni razvoj.  Uz prometnu nepovezanost veliki problem je socijalna kohezija i neujednačen pristup sadržajima, a rezultat je velik broj organizacija civilnog djelovanja (OCD) kojih ima 86 na ovom području. „Iznimno sam zadovoljan pokretanjem ovog projekta jer će njegovi ciljevi doprinijeti razvoju Grada i susjednih općina,  ali isto i tako unaprijediti svijest građana.

Njegovom realizacijom i svim predviđenim aktivnostima osnažit ćemo naše potencijale i izgraditi kvalitetnu mrežu aktivnih udruga koje će pridonositi zajednici“, rekao je gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić i dodao kako su djeca naša budućnost, a osobama s poteškoćama u razvoju potrebno je dati svu podršku kako bi bile dio društvenog života i ostvarivale svoje potencijale.

Jednu od velikih skupina izloženih riziku od siromaštva i socijalne isključenosti čine djeca i mladi, osobe starije od 54 godine, nezaposleni, osobe sa invaliditetom te pripadnici nacionalnih manjina. Zbog nedostataka ljudskih kapaciteta koji posjeduju dodatna znanja i vještine koje bi im omogućile neometano djelovanje te prikupljanje sredstava za daljnji razvoj velik broj udruga nije aktivan. „Ojačat ćemo kapacitete udruga, razviti i poboljšati znanja o mogućnostima financiranja kroz natječaje te razviti svijest o važnosti međusektorske suradnje i umrežavanja.

Tečajevima i radionicama, smjernicama i edukacijama stvorit ćemo koordinirati volonterski pristup te jake i stručne udruge koje će moći u svojim općinama i Gradu promicati, razvijati i unaprijediti vrijednosti potrebitih osoba. Time ćemo stvoriti kvalitetniju zajednicu, učinkovitiji sustav i bolja mjesta za život i rad“, rekla je predsjednica Udruge „Mali koraci“ Marija Mijić.

​​​​​​

Reci što misliš!