Događaji

općina Lovinac

Kraj je 2021. godine, a u Vraniku se vesele jer prvi put imaju pitku vodu

Kraj je 2021. godine, a u Vraniku se vesele jer prvi put imaju pitku vodu
Pixabay.com

Na kraju 2021. nevjerojatna vijest dolazi iz Like. Vranik, malo mjesto u općini Lovinac, prvi je put u svojoj povijesti dobilo pitku vodu.

Mate Kovačević kaže da je praktički od rođenja čekao da dobiju pitku vodu. Imamo izvore, ali su nedostatni i evo došlo je vrijeme da smo napravili za čitavo selo pravi posao, dodao je. 


Damir Dopuđa podsjeća da je sve dobro dok ne dođe ljeto, ali onda vode više nema. Tada su mještani dolazili Nikoli Kovačeviću, povratniku iz Norveške, je jer „šterna” donekle spašavala situaciju, piše HRT.

- Kad nestane vode gore na čatrnji onda dođu i pitaju mogu li posuditi da se malo okupaju, rekao je Kovačević.

Dopuđa se iz Zagreba sa svoje troje djece vratio korijenima. Teško je shvatiti kako su se uspjeli priviknuti na ovakav život. Stalna je briga bila kako doći do pitke vode, ne samo za sebe nego i za stoku.

- Kad izvor presuši vatrogasci nam dovoze vodu pitku vodu. Kada ostanemo i bez toga onda kupujemo flaširanu vodu da bi mogli uopće u kući imati pitke vode, dodaje Dopuđa.

Prije rata u mjestu je bilo više od 70 kućanstava. Izgovor za sve strukture vlasti bio je da nema novca za izgradnju nešto manje od 4 kilometra vodovoda. Cijena cijelog projekta iznosi tek nešto više od tri milijuna kuna.

- Dočim su bile gotove sve dozvole, prošle godine smo počeli s prvom fazom. Evo ove godine, fala Bogu, dovršili smo drugu fazu i vodovod doveli u cijelo naselje Vranik, izjavio je Ivan Miletić, načelnik općine Lovinac.

Načelnik ističe veliku pomoć Hrvatskih voda koje su sufinancirale projektnu dokumentaciju i samu izgradnju vodovoda te najavljuje nove projekte.

- Na području Lovinca imamo više zaselaka – od Lovinca Polje, Pavčiće, Piplicu, Račiće, Sekuliće, Vaganac, Smokvić. Oni svi nemaju izgrađen vodovod, napominje Miletić.

Voda u ovom slučaju znači potpuno novi život - mještani već imaju u planu izgradnju kuća za turizam.


Reci što misliš!