Događaji

#nadin

Izabrani šampioni 13. degustacije mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu

Izabrani šampioni 13. degustacije mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu
Radio Zadar

Održana je 13. degustacija mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu. Najekološkije hrvatsko područje s 400 ha vinograda i 150 ha maslina dom je vrhunskih kapljica vina i maslinova ulja. Ni ovogodišnja manifestacija, iako je godina bila izazovna, nije razočarala.

Teška i izazovna godina, složit će se svi vinari i maslinari. Ali, tko zna, zna. I u ovakvim uvjetima, s jedne strane pandemija, s druge strane led, tuča, suša, 13. degustacija mladih vina i maslinovih ulja privukla je 193 uzorka vina iz Hrvatske, Hercegovine i Mađarske te 52 uzorka maslinova ulja. Razlog za zadovoljstvo, prije svega, predsjedniku Udruge vinogradara i vinara Nadin, Tomislavu Glaviću, iako je ovogodišnja manifestacija zbog pandemije održana u reduciranom obliku s minimalnim brojem uzvanika:

S obzirom na situaciju u kojoj živimo, ja sam s pristiglim brojem uzoraka izuzetno zadovoljan, iznad očekivanja!

U kategoriji crnih vina, najbolje je ono Vedrana Vinkete iz Nadina:

Ovo mi je druga godina, druga berba i spravljanje vina i nagrada mi puno znači kao mladom vinaru. Priznanje je za mene totalno iznenađujuće i poticaj za daljnji rad.

Najbolju plavinu ima OPG Radoslav Ivaneža iz Zagrada, šampion bijelih vina je OPG Dražina iz Pristega dok je priznanje za najbolju maraštinu završilo u rukama još jednog mladog vinara; Željka Škare iz Škabrnje:

Izuzetno mi je drago da ja, kao mlađa osoba, uspijevam održati nešto što je ovdje naša tradicija i nadam se da će poživjeti i opstati što duže i biti što bolje.

Kako bi se očuvale, i kako bi se potaknuo njihov daljnji razvoj, i ove godine se posebno ocjenjivalo plavinu i maraštinu, a od ove godine i oblicu među maslinovim uljima; sve kako bi se i ovu autohtonu sortu očuvalo. Šampion je OPG Miodrag Deša iz Zadra:

Imamo jedan maslinik s pet tisuća stabala, prostire se na 24 hektara u Poličniku. Bavimo se ekološkom proizvodnjom pa nas veseli da smo šampioni u najekološkijem hrvatskom mjestu, u Nadinu!

U želji da se dogodine, 14. degustacija mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu, održi pod šatorom u tradicionalnoj slavljeničkoj atmosferi, vinari i maslinari rastali su se sloganom udruge: „Dobro vino, mir u kući” i viteškim pozdravom: „Slava Bogu, čast vinu”.


Reci što misliš!